Sistem de tip „undă verde” pentru transportul public. Ar urma să fie instalate  şi semafoare în giratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a fluidiza traficul aferent transportului public, astfel încât acesta să fie utilizat de cât mai multe persoane, Primăria Braşov vrea să implementeze un sistem centralizat de monitorizare şi control al traficului din municipiu.

Conform datelor municipalităţii, în prezent, gradul de utilizare al transportului în comun este de 33,6%, cu tendinţă de scădere, tocmai din cauza faptului că la orele de vârf şi autobuzele şi troleibuzele rămân blocate în trafic.

Astfel, este nevoie de anumite măsuri pentru fluidizarea traficului, măsuri care ar urma să fie implementate prin intermediul acestui sistem de monitorizare şi control. În vederea realizării acestuia, edilii sunt în curs de realizare a studiului de fezabilitate, iar în vederea implementării proiectului, a fost obţinut şi certificatul de urbanism care are o valabilitate de 12 luni.

La orele de vârf se circulă cu 11 km/h

Din cauza traficului intens, conform datelor din Planul de Mobilitate Urbană, acum, la orele de vârf dimineaţa, viteza medie de deplasare a autobuzelor şi troleibuzelor este de numai 11 km/oră şi tendinţa este de scădere. În schimb, viteza de deplasare a autoturismelor personale este de 27,1 km/oră, dar şi în acest caz se previzionează o scădere. „În aceste condiţii sunt necesare măsuri suplimentare pentru a reduce decalajul de viteză între mijloacele de transport în comun şi autoturismele personale, încurajând astfel utilizarea la o scară mai largă a mijloacelor de transport în comun, în condiţiile în care se previzionează şi o creştere a numărului de autovehicule din municipiu, de la 58.226, în 2015, la 90.179, în 2030”, au explicat reprezentanţii Primăriei.

Astfel, este nevoie de anumite măsuri pentru fluidizarea traficului, măsuri care ar urma să fie implementate prin intermediul acestui sistem de monitorizare şi control. Acesta presupune o abordare integrată privind gestionarea traficului, ce va include instalarea unor camere de supraveghere a traficului pentru a se putea modifica frecvenţa sau traseul mijloacelor de transport în comun la orele de vârf.

Semafoare în giratorii

O altă componentă a acestui proiect presupune instala unor puncte fixe şi a unora mobile pentru realizarea măsurătorilor din trafic, în zonele aglomerate. Măsurătorile vor viza atât date legate de numărul de autovehicule care tranzitează punctele respective, cât şi date pirvind poluarea cu particule sau poluarea fonică. Aceste date ar urma să fie utilizate pentru o mai bună gestionare a traficului şi fluidizarea transportului public, astfel încât să se elimine sau măcar să se reducă blocajele în trafic ale mijloacelor de transport în comun.

Prin implementarea acestui proiect se doreşte însă şi instalarea unor semafoare în sensurile giratorii, care, pe baza informaţiilor de la punctele de măsurare, să permită prioritizarea şi optimizarea deplasării mijloacelor de transport ale RATBV.

Aplicaţia care îţi va găsi locul de parcare liber

 Nu în utlimul rând, proiectul are o componentă ce vizează şi parcările, respectiv optimizarea utilizării parcărilor din zonele aglomerate, astfel încât să se poată facilita parcarea maşinilor personale şi utilizarea transportului public către zone de interes. Astfel, se vor putea amplasa anumite staţii de autobuz în proximitatea acestor parcări. De asemenea, ar urma să fie instalat şi un sistem care să permită detecţia locurilor de parcare disponibile, ce va include şi o aplicaţie pentru şoferi, astfel ca acesta să se poată deplasa direct către un loc liber de parcare, deoarece, în prezent, din cauza faptului că şoferii sunt nevoiţi să dea mai multe ture pentru a găsi un loc sau chiar să aştepte pe prima bandă de circulaţie până se eliberează ceva, se ajunge la o încărcare a traficului. În vederea realizării acestui sistem de monitorizare şi control al traficului ar urma să se realizeze şi o aplicaţie software de management trafic şi prioritizare transport public, care să permită analiza integrată a informaţiilor provenite din aplicaţiile şi sistemele tehnice ale proiectului şi care să deţină module de integrare cu alte sisteme externe, pe care Primărie le deţine deja.

Citeşte şi:

Braşovul a devenit „raiul“ sensurilor giratorii din ţară

Cel mai inteligent sistem care îţi găseşte un loc de parcare liber, creat de doi tineri din Braşov

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite