Şefa DSP Braşov: „Dacă noi blocăm salvările pentru recoltare la domiciliu, urgenţele cine le rezolvă?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa DSP Braşov Claudia Bularca FOTO Ioan Buciumar

Şefa DSP Braşov spune că foarte multă lume solicită ambulanţe pentru recoltarea de teste la domiciliu. În condiţiile în care instituţia se confruntă cu 500 sau chiar 700 de cazuri de infectare pe zi şi mai există şi alte urgenţe, activitatea este blocată de cei care vor să se testeze acasă.

Necunoaşterea procedurilor de testare de către cea mai mare parte a populaţiei conduce la supraaglomerarea call-center-ului Direcţiei de Sănătate Publică şi, chiar mai grav, a ambulanţelor şi personalului de pe acestea. 

Foarte mulţi dintre braşovenii care vor să se testeze sună la DSP. Din acest motiv, angajaţii nu au timpul necesar pentru activităţile pe care trebuie să le facă. 

Şefa DSP Braşov, Claudia Bularca, face un apel către braşoveni să nu mai sune pentru testare la numărul de telefon al instituţiei. 

„Noi am autorizat şi am deschis mai multe centre de testare, care sunt postate şi pe site. Aceste centre de testare vin în sprijinul cetăţenilor care vor să se testeze şi să ştie din primul moment dacă sunt pozitivi sau nu. DSP Braşov sprijină şi medicii de familie, şi centrele de permanenţă, punându-le la dispoziţie antigen rapid pentru a putea testa în cabinetele dumnealor, pe acelaşi considerent – ca să degrevăm spitalele care, oricum, au pacienţi în stare foarte gravă – ca să nu mai fie asemenea cozi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru un antigen rapid”, a explicat şefa DSP Braşov. 

DSP face şi testări la domiciliu, însă numai în cazul pacienţilor care nu sunt deplasabili. În acest scop, din luna septembrie, instituţia a achiziţionat un aparat Real Time – PCR, cu care a făcut până acum peste 1.300 de testări. Cei care se pot deplasa au la dispoziţie mai multe centre unde se pot testa, atât la clinici, cât şi la unele farmacii. 

„Cam 2.500-3.000 de teste se fac zilnic la nivelul judeţului Braşov. Foarte multe persoane doresc ca aceste recolte să se facă la domiciliu. Câte salvări ar trebui să punem la dispoziţie, cât personal ca să rezolve această situaţie? Şi imaginaţi-vă că avem câte 500, în unele zile chiar câte 700 de pozitivi. Ce se întâmplă dacă avem nevoie cu toţii de o salvare pentru urgenţă? Dacă noi blocăm salvările pentru recoltele de la domiciliu, atunci urgenţele cine le mai rezolvă?”, a mai spus Claudia Bularca.

Aglomeraţia de la DSP se datorează şi unora dintre cei vaccinaţi. 

„După vaccinare, vin la sediul DSP zeci de persoane pentru a li se descărca acest certificat verde şi rugămintea noastră este să ne sprijine, fie să meargă la medicul de familie, fie să meargă la primăria de domiciliu, fie la o persoană din familie care poate să descarce acest certificat verde prin aplicaţia care este disponibilă pe certificate-covid.gov.ro”, a precizat Bularca.

În această perioadă, Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Braşov oferă un ajutor nepreţuit. 60 de asistenţi medicali ajută la munca din call-center, însă acest ajutor este posibil doar pe durata vacanţei şcolare. La un număr de 400 de infectări pe zi, personalul are de făcut tot atâtea anchete epidemiologice, astfel că volumul de muncă este uriaş. 

Vă mai recomandăm:

Mărturia emoţionată a unui medic, după ce a fost pacient într-un spital Covid-19. Ce mesaj le transmite românilor

Urs venit la ospăţ într-un cartier din Zărneşti. Ce pradă a ales Moş Martin din gospodăriile localnicilor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite