Scandalul în jurul schioarei braşovene Ania Caill ia amploare: sponsorii se retrag, ministrul Sportului cere demisia preşedintelui federaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul în jurul Aniei Caill a luat amploare FOTO Arhiva personalăScandalul în jurul Aniei Caill a luat amploare FOTO Arhiva personală
Scandalul în jurul Aniei Caill a luat amploare FOTO Arhiva personalăScandalul în jurul Aniei Caill a luat amploare FOTO Arhiva personală

Federaţia Română de Schi Biatlon a decis să nu o includă pe cea mai bună schioare a momentului din România în lotul pentru Jocurile Olimpice. România a primit un loc suplimentar, prin retragerea Japoniei, însă federaţia a decis să nu profite de această şansă.

Scandalul de la Federaţia Română de Schi Biatlon (FRSB) ia amploare! Sponsorul forului a decis să îşi retragă sprijinul, după ce conducerea federaţiei a refuzat să o trimită pe sportiva braşoveană Ania Caill la Jocurile Olimpice de la Beijing. 

Schioarea care activează pentru clubul Corona Braşov şi este pregătită de Ionuţ Achiriloaie este, de departe, cea mai valoroasă sportivă a României la schi alpin. În urma rezultatelor obţinute în ultimii ani, Ania Caill este în primele 100 de sportive ale lumii la schi alpin. 

Cu toate acestea, federaţia de specialitate a decis să trimită la cea mai importantă competiţie sportivă a lumii o sportivă tânără, tot din Braşov, care se află, însă, pe locul 1.700 în lume. 

FRSB îi făcuse şicane Aniei Caill şi la precedentele jocuri olimpice, când, de asemenea, hotărâse să nu o trimită pe sportiva din Braşov la competiţie. Ulterior, la o ediţie a Cupei Mondiale, s-a întâmplat la fel. În ambele situaţii, federaţia s-a râzgândit în ultima clipă şi a trimis-o pe sportivă să reprezinte România. 

De fiecare dată, în loc să se pregătească pentru întrecerea sportivă, schioarea a fost nevoită să poarte un război cu federaţia. 

Loc suplimentar primit de România, după retragerea Japoniei

Anul acesta, după ce FRSB a hotărât să o trimită pe Maria Constantin la Beijing, România a primit un loc suplimentar, tocmai ca urmare a rezultatelor obţinute de Ania Caill. Deşi FRSB venise până atunci cu o argumentaţie în care spunea că se gândeşte la viitorul acestui sport şi trimite o sportivă tânără, care poate progresa, când a obţinut un loc suplimentar a refuzat să înscrie încă o sportivă.

„Azi dimineaţă (n.r. marţi), România era următoarea pe listă şi avea un loc în plus câştigat prin clasamentul Aniei la Super-G şi coborâre. Acum, Federaţia şi COSR au refuzat acel loc. Practic, în loc să trimită trei sportivi la schi alpin, trimit doar doi. 

Asta dovedeşte clar că preferă să piardă un loc decât să o trimită pe Ania la JO. Asta arată că ei n-au vrut să trimită vreodată alt sportiv în detrimentul Aniei că e bine pentru sportivul celălalt. Asta dovedeşte că ei au făcut orice au putut să nu ajungă Ania la JO. 

Comitetul Olimpic, dacă refuză locul la Olimpiadă, pentru o sportivă aşa de bună, este sub orice critică. Nu înţeleg cum pot accepta aşa ceva, ei, care dau finanţare. Nu vreau să mai aud vreodată de COSR, că ei lucrează pentru binele sportivilor, aici s-a dovedit că nu e adevărat!”, a declarat, marţi, Ionuţ Achiriloaie, antrenorul Aniei Caill. 

„Sunt dezgustată de tot sistemul! Sunt dezgustată să văd că nimănui nu-i pasă de performanţă şi sunt surprinsă că se doreşte ca România să trimită o delegaţie mai mică. Este ceva ce nu înţeleg şi nu accept. Este clar că sunt oameni împotriva sportului şi împotriva României, în general, pentru că vorbim de decizii care au consecinţe”, a declarat Ania Caill.

FRSB „nu are un sportiv pe care să-l trimită la Jocurile Olimpice”

„Nu tot ce se scrie pe Facebook este realitate. În consecină, federaţia n-a făcut altceva decât să confirme hotărârile pe care le-a luat ca toţi sportivii să respecte regulile, normele şi, atâta timp cât n-a fost selecţionată în lotul olimpic sau national, nu putem să facem concesii unui sportiv care se autopropune în lotul olimpic, iar acel loc care a fost dat României nu este nominal, deci nu este pentru punctele pe care le are şi pentru valoarea pe care o are. 

Este un loc pentru România, iar România, conform hotărârii Comitetului Director, nu are alt sportiv pe care să-l trimită la Jocurile Olimpice şi care să reprezinte România cu cinste”, a spus secretarul general al FRSB, Puiu Gaspar. 

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu poate trece peste deciziile federaţiilor

„Comitetul Olimpic nu face selecţie printre sportivii din România. Noi putem să înscriem sportivul doar în momentul în care propunerea vine de la federaţia de specialitate. Noi am informat FRSB că a primit mesajul de la Federaţia Internaţională despre locul disponibil la schi alpin. Mai departe, este decizia lor... 

E clar că nu este ceva plăcut pentru nici un sportiv, nici mie nu mi-ar fi plăcut să fiu în locul sportivului, dar repet, Federaţia Sportivă Naţională propune, propune, reţineţi acest lucru, propune COSR, românii, sportivii care sunt eligibili pentru a participa la Jocurile Olimpice”, a transmis precizat Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

Salomon România, sponsorul FRSB, a decis că nu va mai colabora cu actuala conducere a federaţiei. 

„În urma deciziei FRSB de a bloca accesul Aniei la Olimpiada de la Beijing 2022, urmată de refuzul de a trimite orice schior român pe locul suplimentar câştigat pentru lotul olimpic al României, am decis să renunţăm la orice asociere sau colaborare cu FRSB, pe durata mandatului actualei conduceri”, a postat pe Facebook Salomon România.

Ministerul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, cere demisia preşedintelui FRSB

„Consider că situaţia în care s-a ajuns în acest moment în legătură cu locurile alocate României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, la schi alpin feminine, este una gravă”, a spus Eudard Novak. Ministrul spune că, în ultimii patru ani, această federaţie a primit 10 milioane de euro de la guvern (prin COSR) şi este de neînţeles şi de neacceptat să nu facă toate diligenţele pentru a încerca să convertească aceşti bani într-o medalie.

„În acest moment, ca reprezentant al Ministerului Sportului, deci al statului, care a investit atâţia bani în acest sport, consider că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat şi că preşedintele Federaţiei Române de Schi şi Biatlon trebuie să-şi asume răspunderea, inclusiv prin renunţarea la această funcţie, pentru că nu mi se pare că a înţeles care este rolul său”, a conchis ministrul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Internată la psihiatrie ani de zile şi cu unul din apartamente vândut. Cum a scăpat o femeie de un coşmar demn de un scenariu de Hollywood

Presa din Braşov a părăsit în semn de protest conferinţa lui Allen Coliban. Primarul chemase jurnaliştii pentru a prezenta bugetul pe 2022

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite