Roboți de muls vacile, pe fondul crizei de muncitori, la o fermă din România. Cum au reacționat animalele

0
Publicat:

Familia Gușeilă din Făgăraș a apelat la 150 de roboți pentru muls vacile, care au înlocuit aproximativ 60% din munca prestată de oameni. Raul Gușeilă spune că viitorul agriculturii este digitalizarea.

Robot de muls vaci, în acțiune FOTO arhivă
Robot de muls vaci, în acțiune FOTO arhivă

Forța de muncă în agricultură este deficitară, dar criza poate duce la modernizarea acestui domeniu care a fost mult timp principala ramură economică a României. Pentru că nu a găsit suficienți oameni care să le mulgă vacile, familia Gușeilă din Făgăraș, județul Brașov, a apelat la o soluție inedită: roboți pentru muls vacile.

Raul Gușeilă spune că ferma părinților săi a apelat la roboți din cauza lipsei de personal, iar soluția pare să fie una fericită pentru toate părțile. Producția de lapte a crescut, iar vacile par să fie mai fericite decât înainte, când erau mulse de angajați.

Noua tehnologie a înlocuit mai bine de jumătate din treaba pe care o făcea personalul înainte de aducerea roboților, potrivit fermierului din Făgăraș. Familia sa deține vaci și oi, iar acum vacile sunt mulse de roboți. Încântată de rezultatele de până acum, familia Gușeilă spune că va continua investițiile de acest tip, pentru reducerea la minimum a necesarului de resursă umană.

Vacile familiei Gușeilă sunt mulse de roboți FOTO Adevărul
Vacile familiei Gușeilă sunt mulse de roboți FOTO Adevărul

Deocamdată, ferma noastră se bazea­ză mai mult pe o agricultură convenţională. Folosim roboţi de muls pentru că ştim că este o problemă mare cu forţa de muncă, mai ales în zootehnie. Roboţii de muls au salvat cam 50-60% din această problemă. Urmează să implementăm cât mai multe teh­nologii care să ne ajute în procesul de reducere a nevoii de personal“, a spus Raul Guşeilă, adminis­trator al Riagro Expe­rimental, pentru dailybusiness.ro. 

Firma pe care o administrează fiul familiei de fermieri comercializează drone agricole, în timp ce ferma părinților săi crește vaci și oi, însă se ocupă și de cultura plantelor, cultivând cereale.

Familia Gușeilă a cumpărat 150 de roboți pentru muls vacile și aceștia s-au dovedit extrem de eficienți. Anterior, familia Gușeilă a încercat și roboți pentru muls oile, însă rezultatul nu a fost unul satisfăcător.

Potrivit lui Raul Gușeilă, digitalizarea fermelor este viitorul deloc îndepărtat al agriculturii. Aceasta se pretează cel mai bine la zootehnie, apoi la culturile de cereale pe suprafețe mari și în al treilea rând la pomicultură.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite