Recordurile deţinute de Biserica Neagră, cel mai vizitat obiectiv din Braşov, puse în umbră de zona neîngrijită din jurul monumentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Bisericii Negre a început să se degradeze, după săpăturile arheologice din anul 2013. Foto: Ionuţ Dincă
Curtea Bisericii Negre a început să se degradeze, după săpăturile arheologice din anul 2013. Foto: Ionuţ Dincă

Biserica Neagră din Braşov este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Însă numai persoanele avizate sau pasionate de istorie şi arhitectură ştiu că celebrul edificiu are câteva recorduri greu de egalat.

biserica Neagră este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din România, are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei.

Din păcate, aceste recorduri sunt puse în umbră de imaginea pe care o are curtea din jurul său. În urmă cu trei ani, Primăria Braşov a preluat cu titlu gratuit curtea Bisericii Negre de la Biserica Evanghelică, astfel încât să poată accesa o finanţare nerambursabilă pentru reabilitare. Proiectul a fost depus pentru accesarea de fonduri nerambursabile prin mecanismul financiar SEE (Spaţiul Economic European), ce avea drept state donatoare Norvegia, Islanda şi Liechenstein şi prin care ar fi urmat să se investeastă 9,8 milioane de euro.

Curtea Bisericii Negre. Foto

Proiectul a fost declarat însă neeligibil, evaluatorii din cadrul Ministerului Culturii precizând că banii nerambursabili prin mecanismul financiar SEE ar fi putut fi alocaţi doar în cazul în care s-ar fi efectuat reabilitarea întregului ansamblu arhitectural istoric, respectiv ca în proiect să fie inclusă şi reabilitarea Bisericii Negre.

Ţinând cont de aspectul desuet al zonei, edilii caută o soluţie pentru a reliza această reabilitare, însă, întâi de toate, zona trebuie dată în administrarea municipalităţii, fiindcă altel aceasta nu poate investi fonduri publice pe o proprietate privată. Primarul George Scripcaru a precizat că a avut o disucţie în această săptămână şi cu conducerea Bisericii Negre pe această temă. „Trebuie să protejăm ceea ce avem de valoare şi să rezolvăm problemele şi lucrurile care nu ne fac cinsite. Este o propunere pe care trebuie să o detaliem, să o dezvoltăm”, a precizat primarul Braşovului.

Un drept de administrare provizoriu

Deocamdată, nu există o soluţie pentru finanţarea acestor lucrări, iar zona a reintrat în proprietatea Bisericii Negre, după ce proiectul cu elveţienii a eşuat. Reprezentanţii Primăriei au mai adăugat faptul că respectivul drept de administrare avut a fost strict pentru a depune dosarul de finanţare pe fonduri norvegiene,. În momentul în care vom identifica, alături de Biserica Neagră, o soluţie de finanţare. Curtea a a ajuns în acest stadiu, după ce în 2013 s-au efectuat descărcările arheologice, astfel că întreg locul a fost scurmat.

Citeşte şi:

Trei lucruri mai puţin cunoscute despre Biserica Neagră din Braşov. O statuie misterioasă, clopot de peste şase tone şi o orgă unică în Europa

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite