Număr record de evenimente la munte, multe soldate cu accidentări deosebit de grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Număr record de accidentări la munte FOTO SALVAMONT
Număr record de accidentări la munte FOTO SALVAMONT

Salvamontiştii anunţă că în ultima perioadă s-au confruntat cu un număr extraordinar de mare de evenimente în staţiuni montane din toată ţara, multe dintre ele terminate cu accidentări extrem de grave, care au necesitat internarea de urgenţă în spital a persoanelor rănite.

Reprezentanţii Salvamont spun că a fost un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave. Astfel, 76 de cazuri au fost trimise ulterior la spitale cu ambulanţele, restul fiind îndrumate la un control suplimentar.

Potrivit Dispeceratului Naţional Salvamont, numai în ultimele 24 de ore, salvamontiştii au primit 108 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a echipelor Salvamont. Astfel, au fost 14 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, 13 apeluri pentru Salvamont Gorj, 10 apeluri pentru Salvamont Alba, 9 apeluri pentru Salvamont Lupeni, 9 apeluri pentru Salvamont Maramures, 8 apeluri pentru Salvamont Buşteni, 8 apeluri pentru Salvamont Cluj, 7 apeluri pentru Salvamont Azuga, 5 apeluri pentru Salvamont Predeal, 4 apeluri pentru Salvamont Muntele Mic, 4 apeluri pentru Salvamont Semenic, 3 apeluri pentru Salvamont Bran, 3 apeluri pentru Salvamont Mures, câte 2 apeluri pentru Salvamont Sinaia şi Salvamont Bihor, şi câte un apel pentru formaţiunile Salvamont din Harghita-formatia Toplita, Sibiu, Margau, Săcele, Dâmboviţa, Caraş- Severin şi Mehedinţi.

După acordarea primului ajutor, stabilizare şi transport de la locul evenimentului de către salvamontişti, 76 dintre aceste cazuri au fost trimise către unităţile spitaliceşti cu ambulantele SAJ, SMURD si Salvamont, restul, considerate mai uşoare, fiind îndrumate către spital, pentru control suplimentar, cu maşinile aparţinătorilor, precizează Dispeceratul Naţional Salvamont pe pagina de Facebook.

De asemenea, s-au mai primit şi 38 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.

„Cunoscând afluxul mare de turişti către zona montană, din această perioada a anului, structurile Salvamont şi-au dimensionat corespunzător efectivele din teren, asigurând un grad de răspuns, în timp optim, de 100% la evenimente produse, chiar şi în condiţiile acestui mare număr de accidente produs într-o singură zi“, arată sursa citată.

Salvamontiştii avertizează că şi zilele următoare, de weekend, final de concedii şi vacanţă şcolară, vor fi caracterizate tot prin acelaşi număr foarte mare de turişti pe munte, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, dar şi în afara acestora, fapt ce determină echipele Salvamont să asigure asistenţa de salvare la un nivel de personal sporit, peste 500 de salvamontişti fiind la datorie, inclusiv în cabinetele medicale din cele peste 90 de baze şi posturi Salvamont.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

„Salvamont Romania, prietenii Dumneavoastră de pe cararile muntilor, va îndeamnă la atenţie şi responsabilitate în derularea activităţilor montane, va invita sa le fiţi alături în campania de reducere a numărului de accidente pe munte şi va doresc o zi frumoasă pe cărări de munte!“, se încheie informarea Salvamont România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite