Muzeele din Braşov au atras cei mai mulţi vizitatori în 2017. Podiumul este completat de Bucureşti şi Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul de Istorie situat în Casa Sfatului este unul dintre preferatele turiştilor. FOTOSimona Suciu
Muzeul de Istorie situat în Casa Sfatului este unul dintre preferatele turiştilor. FOTOSimona Suciu

Muzeele Braşovului au atras peste 2 milioane de vizitatori în 2017. Anul trecut, oraşul de sub Tâmpa a depăşit Constanţa ca număr de turişti.

Potrivit uneri statistici realizate la nivel naţional, 12,3 milioane de oameni au vizitat în 2017 muzeele din toată ţară. Braşovul este lider naţional cu 2,383 milioane de vizitatori, fiind urmat în clasament de Municipiul Bucureşti cu 2,093 milioane de vizitatori şi Sibiu cu 1,334 milioane. Cei mai puţini vizitatori au ajuns la judeţele Teleorman (6.800) şi Giurgiu (3.400).

Explicaţia pentru succesul Braşovului este una simplă. Braşovul este lider când vine vorba la numărul de turişti străini, dar este şi cel mai vizitat oraş din provincie când vine vorba despre numărul total de turişti. Vizitatorii care ajuns la Braşov intră şi la muzee.

Braşovul a fost vizitat anul trecut de aproximativ 3 milioane de turişti, fiind pe locul al doilea în topul naţional după Bucureşti, unde însă este mai mult turism de afaceri. Pentru prima dată după Revoluţie Braşovul a depăşit Constanţa. Braşovul este lider absolut în Regiunea Centru cu un procent de 45% din totalul turiştilor veniţi în zonă. În municipiul Braşov atracţia principală este centrul istoric, iar în judeţ Branul, Râşnovul şi staţiunea Poiana Braşov.

Cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Braşov sunt Castelul Bran, Cetatea Râşnov, Biserca Neagră,  dar şi Cetatea Făgăraş. În total aceste atracţii au atras 2 milioane de vizitatori.

Oraş turistic cu turnuri şi bastioane închise

Chiar dacă a fost cel mai vizitat oraş, Braşovul are în acest moment 17 obiective turistice (turnuri şi bastioane) înschise din cauza birocraţiei. Guvernul trebuie să dea o hotărâre prin care acestea să treacă de la Consiliul Judeţean la Primărie pentru a fi redeschise. De asemenea, Cetatea Braşovului este închisă de trei ani, iar primăria se luptă de doi ani să o obţină în instanţă.

Cea mai mare dezamăgire este Primul Muzeu Virtual din România de la Bastionul Postăvarilor în care s-au investit 290.000 de euro. Banii au fost daţi de Consiliul Judeţean prin compania proprie- Consilprest. Muzeul a fost inaugurat în 2012, dar chiar şi la trei ani de la deschidere mergea în pierdere. Amortizarea investiţiei era de doar 10.280 de lei pe lună, adică 30.000 de euro pe an. Ar fi fost nevoie de cel puţin 10 ani pentru recuperarea banilor, asta dacă muzeul ar avea cheltuieli zero. Aşa că mai bine a fost închis. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite