Soarta tragică a preotului Galaction în Zarca Aiudului. Regimul comunist i-a distrus și copiii. Va fi canonizat de BOR

0
Publicat:

Un preot închis de comuniști și mort în Penitenciarul Aiud (Alba) urmează să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2025. Părintele Liviu Galaction Munteanu a fost aruncat în temniță pentru „uneltire contra ordinii sociale“.

Liviu Galaction Munteanu a murit la 62 de ani în Penitenciarul Aiud FOTO Arhivă
Liviu Galaction Munteanu a murit la 62 de ani în Penitenciarul Aiud FOTO Arhivă

Preotul Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi.

În 17 februarie 1927, el a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.

În timpul ocupaţiei horthyste a rămas în Cluj, asigurând împreună cu episcopul Nicolae Colan un nucleu de rezistenţă românească şi ortodoxă. Cu toate împotrivirile autorităţilor comuniste de după 1948, episcopul Nicolae Colan l-a menţinut pe profesorul Galaction la conducerea noului institut teologic, până la desfiinţarea din 1952.

Încercările sale de a-i forma pe studenţii teologi pentru a putea răspunde la greutăţile impuse de autorităţile statului au atras atenţia organelor de Securitate care îl urmăreau permanent, arestându-l în 1952 şi supunându-l la presiuni pentru a-şi înceta activitatea.

A fost repartizat la o parohie din Bistriţa, de această dată aplecându-se asupra catehizării copiilor.

Anchetat cu mare cruzime de Securitate

La 6 iunie 1958, preotul Galaction Munteanu a fost numit vicar administrativ, la cererea noului episcop Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în eparhia Clujului.

Părintele Galaction a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care a fost difuzată la preoţii din Episcopie.

Entuziasmul manifestat de unii preoţi a alertat Securitatea care a blocat întreaga acţiune, iar preotul Galaction a fost arestat.

Urmarea a fost tragică: părintele Galaction, anchetat cu mare cruzime de Securitate, a fost trimis în justiţie, la 6 mai 1959 fiind condamnat la opt ani închisoare corecţională, încadrarea juridică fiind „uneltire contra ordinii sociale“.

Pe parcursul detenției nu a avut dreptul să primească pachete sau să-și vadă familia. S-a îmbolnăvit, făcând o ocluzie intestinală. A fost operat cu mare întârziere, nepermițându-i-se familiei să-l viziteze, iar pentru a i se mai da o lovitură, la proces i s-a comunicat că fiul său s-a sinucis și fiica a fost exmatriculată din facultate.

După 2 ani și trei luni de detenție, în chinuri și boală, a decedat în penitenciarul de la Aiud, la vârsta de 63 de ani, fiind îngropat în cimitirul fără cruci și fără nume al închisorii.

Argumentele pentru canonizarea profesorului-martir au fost aprobate în cadrul unei ședințe de lucru a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ianuarie 2021. Ulterior, Sinodul al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a mai multor mărturisitori și duhovnici români persecutați sau martirizați de regimul comunist, printre care și Liviu Galaction Munteanu.

Aceștia vor fi canonizați în 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite