Metoda Accidentul loveşte din nou. Un deţinut încarcerat în penitenciarul Slobozia a păcălit o bătrână de 84 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii profită de naivitatea celor care le răspund la telefon. FOTOArhivă.
Escrocii profită de naivitatea celor care le răspund la telefon. FOTOArhivă.

Femeia i-a dat escrocului 10.000 de lei, toate economiile ei, după ce a fost sunată şi i s-a spus că ginerele ei a provocat un accident şi riscă să ajungă la închisoare.

Escrocul a sunat din penitenciarul Slobozia unde era închis pentru viol. A apelat apoi la un taximetrist din Braşov care să ia banii de la femeie şi să îi ducă fratelui său la Craiova. Poliţiştii au intrat pe fir şi au demascat planurile escrocilor.

Zeci de persoane au depus până acum reclamaţie la poliţie, după ce au fost păcălite. Escrocheria este una simplă. Un fals avocat sună la victimă şi îi spune că cineva din familie a avut un accident. Apoi un alt escroc se dă drept ruda victimei şi cere bani pentru a scăpa de dosarul penal. Escrocii aleg în principiu persoane vârstnice care se sperie repede, nu verifică informaţia şi urmează instrucţiunile. Escrocii de acest tip sunt greu de prins deoarece totul se derulează prin telefon şi conturi bancare. Victimele nu intră deloc în contact cu escrocii.

Nu deveniţi victime      

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni, poliţiştii recomandă:

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru con­firmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

Dacă sunteţi contactat de un «binevoitor», care vă apelează în numele unei rude apro­piate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei sau despre vecini.

Nu trimiteţi bani, solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite