Mesajul RO-ALERT din toiul nopții care a trezit Brașovul. Avertiza despre riscurile vijeliei
0Un mesaj RO-ALERT transmis la ora 2.30 din noapte a scandalizat o parte din orașul Brașov. Cei treziți din somn nu se gândesc la cei care se puteau afla în pericol, dar angajații ISU trebuie să o facă.
Mulți brașoveni s-au plâns pe rețelele sociale pentru că un mesaj RO-ALERT a făcut să le sune telefoanele în noaptea de sâmbătă spre duminică 19/20 februarie, în jurul orei 2.30. Mesajul anunța un cod portocaliu de vijelie, care era valabil până la ora 6.00 dimineața. Vântul a suflat cu mare putere, dar cei mai mulți brașoveni dormeau liniștiți.
Postările de pe rețelele sociale arătau oameni revoltați pentru că le-a sunat telefonul în miez de noapte și i-a trezit din somn. Unii s-au speriat, alții au crezut că e cutremur și au încercat să găsească un loc bun în care să fie cât mai în siguranță.
„Să bage și ăștia de la Ro-Alert niște holograme când trimit noaptea mesaje, să se proiecteze pe tavan, măcar să nu ne mai dăm jos din pat că bate vântul afară”, a scris o brașoveancă.
„Eu am dezactivat Ro-Alert-ul de un an și viața mea este mult mai liniștită”, i-a răspuns o alta.
„A fost groaznic. Am mai adormit la 5 dimineața… Nu pot pune și ăștia o melodie clasică, să ne relaxeze în loc să facem infarct?”, a postat o altă brașoveancă.
Cert este că rolul mesajelor este de alertare, așa cum le spune și numele, și nu de relaxare.
„Exact așa am gândit și eu în secunda în care... năucă... am căzut din pat, alertată de RO-Alert să nu ies din casă, de-aș gândi să o iau noaptea la ora 2:30 pe coclauri! Mulțumesc că m-ai protejat să nu-mi cadă o cărămidă-n cap sau vreo creangă, de-aș alege parcul sau pădurea”, spune un alt comentariu.
ISU Brașov: „Viața și sănătatea unora, mai importante decât somnul altora”
Reprezentanții ISU Brașov au explicat de ce a fost transmis mesajul.
„S-a luat decizia să se transmită acest mesaj pentru a preveni anumite situații. În acel timp se puteau afla pe stradă persoane care să lucreze schimbul III sau să se îndrepte spre locul de muncă. Acestea puteau fi surprinse de vijelie și de vânt și bineînțeles că valorile noastre sunt salvarea vieții persoanelor și prevenirea situațiilor de urgență, care rămân o prioritate”, a explicat maiorul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.
Ciprian Sfreja a precizat că unul din rolurile ISU este să prevină incidentele și orice viață salvată este extrem de importantă pentru angajați.
Acuzațiile ar fi fost mai numeroase și mai grave dacă s-ar fi întâmplat ceva
„Dacă o persoană ar fi fost rănită în urma vântului puternic, populația ar fi fost nemulțumită de faptul că nu s-a transmis mesajul RO-ALERT și mult mai multe persoane ar fi fost acelea care ne-ar fi acuzat că nu am transmis mesajul. Preferăm să prevenim unele situații și să transmitem mesajul. Nu avem de unde să știm ce se va întâmpla, dar este mult mai bine să previi decât să constați”, a mai spus reprezentantul ISU Brașov.
Mulți brașoveni spun că s-au speriat pentru că ar putea fi vorba de un cutremur, în momentul în care i-a trezit mesajul.
Purtătorul de cuvânt al ISU Brașov amintește că NU se transmit mesaje înainte de petrecerea unui cutremur, ci, eventual, după aceea. Aceste mesaje sunt cu sfaturi legate de ce au de făcut cetățenii după producerea cutremurului.
În cazul celor care spun că își dezactivează alarmele RO-ALERT, ISU Brașov le transmite că paza bună trece primejdia rea și este mai bine să fie treziți o dată din somn decât să fie altă dată victima unei situații de urgență.
Alegerea aparține, însă, fiecăruia.