De ce nu poate transmite Ro-Alert mesaje când are loc o avalanșă. Explicațiile lui Raed Arafat

0
Publicat:

Ninsorile abundente din ultimele zile au creat un risc major de avalanșe. Salvamontiștii ar vrea ca turiștii să primească mesaje RoAlert în cazul în care sunt în pericol, dar șeful DSU spune că sistemul nu permite.

Avalanșa de la Cabana Capra Foto: ISU Argeș
Avalanșa de la Cabana Capra Foto: ISU Argeș

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să urmeze trasee montane de la altitudini mai joase de 1.800 de metri, eventual de la baza munților pentru a nu risca să fie prinși de avalanșe. În Bucegi și Făgărași este un risc major de avalanșe în această perioadă.

O astfel de avalanșă a avut loc în urmă cu câteva zile la Cabana Capra din Transfăgărășan, 57 de turiști fiind blocați când peretele de zăpadă s-a prăbușit peste ei. La Păltiniș o altă avalanșă a surprins o echipă de salvatori. Echipajul de voluntari încerca să salveze mai multe persoane blocate în zăpadă. Din fericire, nu au fost victime și toată lumea a coborât cu bine de pe munte.

În Masivul Bucegi este încă în vigoare alerta de avalanșă. Salvamontiștii spun că ar fi foarte util ca în cazul unui pericol iminent de avalanșă, turiștii să primească o avertizare RoAlert, potrivit Digi24.

Potrivit lui Laurențiu Paraschiv, coordonator Salvamont, ”dacă s-ar introduce acest RoAlert, ar fi bun pentru că te sesizează în ce zonă de afli, te localizează și îți poate da această alarmă și atunci poate nu s-ar mai produce atâtea accidente, n-ar mai forța turistul traseul, să ajungă în platou”.

Dr. Raed Arafat, șeful DSU, spune însă că sistemul nu are cum să emită astfel de alerte. ”Avalanșa e similară unui cutremur. Noi știm că e risc de avalanșă și pentru asta aveți aplicația DSU care a fost relansată acum 10 zile. MUSCA Eu nu pot să spun RoAlert, vedeți că o să fie avalanșă în două minute. N-am de unde să știu acest lucru. Dar, prin aplicație se dau alerte. Salvamontul poate să dea alerte pe riscul de avalanșă. Și când auzim că avem risc de grad 3,4,5 deja nu mai trebuie să fim în zona respectivă la schi”, a explicat șeful salvatorilor.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite