Maior a pierdut Cinema Astra, pe care îl transformase în club. Braşovul nu are în acest moment niciun cinematograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinematograful Astra a funcţionat în ultimii ani pe post de club. FOTOAdevărul
Cinematograful Astra a funcţionat în ultimii ani pe post de club. FOTOAdevărul

Şeful Revoluţionarilor a fost executat silit de Primărie, care este noul proprietar al cinematografului. Edilii vor să reintroducă această clădire în circuitul cultural al oraşului.

Litigiul de la Cinematograful Astra, a început încă din 2009, când RADEF a iniţiat un proces pentru rezilierea contractului de închiriere şi de evacuare a firmei şefului revoluţionarilor braşoveni. În 9 noiembrie, executorul judecătoresc a notificat firma care a deţinut clubul că va începe procedura de evacuare, iar acum două zile a trecut şi la fapte. Alături de executor, la faţa locului au fost prezenţi atât reprezentanţi ai Primăriei, cât şi numeroase forţe de ordine pentru a preîntâmpina unele incidente. Întregul proces de evacuare s-a desfăşurat fără incidente, executorul desfăcând lacătele care erau montate pe uşile fostului cinematograf, scrie gazetabrasovului.ro.

Şeful revoluţionarilor este acum judecat după ce l-a ameninţat  pe Primarul Braşovului, atunci când a aflat că va pierde Cinema Astra.
 

Municipalitatea vrea acum să renoveze şi să reamenajeze imobilul pentru a-l reintroduce în circuitul cultural al Braşovului. „Întâi vom face o evaluare a clădirii şi care este necesarul de investiţii, iar apoi, vom decide ce destinaţie va avea şi cu ce bani vom realiza investiţiile. Conform legii, trebuie să păstrăm destinaţia spaţiului şi nu excludem nici pe viitor o colaborare cu un partener privat pentru administrarea spaţiului”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, pentru gazetabrasovului.ro.

Braşovul nu mai are niciun cinematograf

Cinematografele au devenit o amintire pentru braşoveni, după ce, începând cu anul 2000, vechile săli de stat au fost închise, rând pe rând. În Braşov, mai funcţioneză doar câteva cinematografe private, care sunt inaccesibile pentru mulţi, din cauza tarifelor destul de mari.

Reprezentanţii Primăriei s-au gândit însă, că un oraş de talia Braşovului are nevoie de un cinema administrat de autorităţi, aşa că vor să redeschidă o parte dintre vechile săli, lăsate în paragină. Astfel, vechiul Cinematograf  Popular, de pe strada Mureşenilor, şi Cinematograful Astra, din Livada Poştei, ar urma să-şi recapete vechea destinaţie, iar Modernul, să fie transformat în sală de spectacole pentru Teatrul Arlechino. Primele două se află într-o stare avansată de degradare, după ce în ele au funcţionat cluburi sau săli de jocuri. Situaţia la Modern este un pic mai bună, fiind ultima „redută“ a cinematografiei de stat la Braşov, închis în 2010.  

Singurul lucru concret, la ora actuală, este reabilitarea fostului Cinematograf Patria. Acesta a fost renovat şi va deveni sediul Filarmănicii.

Cinematografie cu tradiţie la Braşov

Se spune că Braşovul a fost primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat primul film. La scurt timp de la prima proiecţie cinematografică mondială din 1895, de la Paris, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere. Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. Aici aveau loc evenimentele culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se Modarom-ul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite