Lipsa banilor şi a specialiştilor pune în pericol bolnavii cardiaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angiograful de la Spitalul Judeţean funcţionează în hopuri din cauza subfinanţării, dar şi a lipsei specialiştilor în cardiologie intervenţională

După o aşteptare de cinci ani, Spitalul Judeţean Braşov a primit un angiograf în 2008. Aparatul nu a putut fi folosit imediat pentru că a fost necesar un transfer de cadre medicale de la Târgu Mureş şi de instruirea personalului medical de pe secţia de cardiologie. A urmat o lipsă acută de materiale consumabile, fără de care intervenţiile nu puteau fi realizate.

Criză de personal

Nici până acum nu s-a găsit un specialist care să lucreze cu normă întreagă la Spitalul Judeţean. A fost deblocat un post, care a fost la concurs încă din luna martie, dar nimeni nu s-a arătat interesat. Singura soluţie au rămas specialiştii de la Târgu Mureş. Aceştia vin la spitalul din Braşov odată la două săptămâni, pentru a efectua intervenţiile necesare.

„Am fost internat la Cardiologie, în luna iunie. M-au ţinut în spital zece zile pentru că medicul a vrut să îmi facă o investigaţie cu angiograful şi a tot aşteptat să vină un specialist de la Târgu-Mureş, care ştie să umble cu acel aparat. Până la urmă m-au externat şi mi s-a sugerat să merg la o clinică privată. Acolo am plătit 1.400 de lei pentru investigaţie", a spus Eugen Sârbu, unul dintre pacienţii braşoveni cu probleme cardiace.

Foarte puţine fonduri

O altă problemă majoră este finanţarea. Ministerul Sănătăţii decontează doar 40 de proceduri de stentare, pe an. Pentru restul, spitalul face rost de bani de pe unde apucă.

„ Programul naţional finanţează procedura de stentare. Pe liste sunt pacienţi care trebuie să fie investigaţi, însă nu toţi ajung să fie stentaţi. Încă nu s-a făcut o rectificare bugetară şi sunt slabe şanse să se facă. În acest moment avem 68 de stenturi. Mai apar întreruperi deoarece nu sunt bani pentru a acoperi costurile procedurilor de investigare care sunt de 800 de lei de persoană. Aceste sume au fost acoperite din bugetul global al spitalului, dar nu întotdeauna sunt bani. Acum avem pe liste 150 de pacienţi. Pentru jumătate dintre ei s-a făcut rost de fonduri şi vor fi investigaţi. Pentru restul sperăm să reuşim să facem rost de bani", ne-a declarat dr. Elena Bobescu, şefa secţiei de Cardiologie I din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov.

Pacienţii nu pot decât să aştepte. „Eu aştept să fac investigaţia, dar din păcate nu sunt bani. Medicii fac tot ce se poate, nu am ce să le reporşez. Se dau bani pentru toate prostiile, numai pentru sănătate nu. La privat cu tot cu stent mă costă cel puţin 2.000 de euro. Nu am banii ăştia", a spus Marian Antonie, pacient, 58 ani.

Aparat vital pentru pacienţi

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor ce urmează a fi investigate. Pacientul care apelează la angiograf are o alternativă vizavi de intervenţia chirurgicală. Înainte de investigaţie se face o anestezie locală, iar după angiografie este nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore. Tăietura măsoară sub un centimetru şi nu necesită sutură. Aparatul este foarte complex şi poate să investigheze vase care ajung la un milimetru în diametru. În plus, nu doar investighează, ci poate şi trata afecţiunea.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite