„La strochit”, cu Junii Brașovului. Obiceiul păstrat de secole prin care tinerii stropesc fetele de măritat FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, în a doua zi de Paște, Junii Tineri merg la casele cu fete de măritat, unde le stropesc pe acestea cu parfum sau cu apă și primesc, în schimb, un ou roșu. Așa se formează și perechile de tineri.

În frunte cu muzicanții, Junii Tineri merg „la strochit” FOTO Ioan Buciumar
În frunte cu muzicanții, Junii Tineri merg „la strochit” FOTO Ioan Buciumar

O tradiție din Ardeal spune că, în a doua zi de Paște, băieții merg „cu stropitul” la casele la care sunt fete. Initial, se mergea în grupuri, la casele unde erau fete de măritat și așa se nășteau iubiri care aveau să ducă la căsnicii. Mai târziu, inclusiv în zilele noastre, sunt stropite cu parfum toate doamnele și domnișoarele.

În Harghita, obiceiul stropitului nu le are doar pe fete ca țintă, ci și pe băieți, iar în loc de sticluța cu parfum este folosită o găleată cu apă. Cum catolicii au Paștele mai devreme, iar zona Miercurea Ciuc este cunoscută drept una din cele mai friguroase din România, pentru cei neobișnuiți care ar ajunge aici în a doua zi de Paște nu ar fi o experiență foarte plăcută.

Junii Brașovului la stropit FOTO Ioan Buciumar
Junii Brașovului la stropit FOTO Ioan Buciumar

Există și o poezie pe care tinerii o recită atunci când ajung la casele în care sunt fete, iar în cazul maghiarilor poeziile sunt chiar mai multe, unele pline de umor sau limbaj licențios.

Cum este obiceiul stropitului la Junii Brașovului

Cu sfințenie a fost păstrat obiceiul „Strochitului” și de către cetele de Juni ai Brașovului. Cei care merg la casele cu fete de măritat să le stropească sunt Junii Tineri. Cu doar o zi înainte să se meargă cu „Strochitul”, la Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului sunt anunțate noile căpetenii ale cetei.

Junii Brașovului, la stropit FOTO Ioan Buciumar
Junii Brașovului, la stropit FOTO Ioan Buciumar

Sunt aleși vătaful, armașul mare și armașul mic, cei care mai sunt numiți și „șerji”. Doar aceștia au voie să poarte buzdugane. Pe lângă aceștia mai sunt aleși un sutaș și un stegar, care vor conduce grupul timp de un an.

„Nu aș numi funcția de vătaf chiar o funcție, ci, mai degrabă, un privilegiu care este, mai degrabă, o îndatorire a mea față de grupul Junilor Tineri. Este vorba de a avea grijă de întregul grup, de a-i sprijini în tot ceea ce ei au nevoie, de a duce mai departe tradiția exact așa cum a fost scrisă din istoria străbunilor noștri”, a explicat Alexandru Ilaș, vătaful grupului Junilor Tineri.

Tricolorul, interzis la început

Pentru că la sfârșitul perioadei medievale și la începutul perioadei moderne nu le era permis să poarte tricolorul, fiecare din cei trei lideri are buzduganul și câte o cocardă în altă culoare: unul roșu, altul galben și al treilea albastru, formând, astfel, culorile steagului care este atât de iubit și prețuit de Juni.

În prima zi de Paște, după binecuvântarea preotului, Juni au mers la troița Căpitanului Ilie Birț, unde au cântat Troparul Învierii, în stilul lor specific. După vizita la troiță, au revenit în Piața Unirii, unde au jucat Hora Junilor și au aruncat buzduganul, obicei de care Junii sunt extrem de mândri.

Poate cel mai așteptat obicei de Paște – cel puțin din punctul de vedere al Junilor Tineri – este „Lunea Strochitului”, când Junii Tineri merg cu stropitul la fetele de măritat.

Juni ai Brașovului, la stropit FOTO Primăria Brașov
Juni ai Brașovului, la stropit FOTO Primăria Brașov

„În a doua zi de Paște, în jurul prânzului, Junii Tineri se constituie în trei cete și merg cu strochitul prin Șchei, la fetele de măritat – și nu numai. Ei stropesc fetele și femeile cu parfum, cu apă, iar femeile, fetele le prind flori pe laibăr, pe ștanțel, pe fustă și ei trebuie să schimbe oul cu care vin: îl lasă la gazdă și îl iau pe celălalt, iar la casele unde le place mai trag și horă, și o sârbă și mai beau și-un rachiu”, a explicat Florin Nistor, președintele Junilor Brașovului.

Juni la stropit FOTO Primăria Brașov
Juni la stropit FOTO Primăria Brașov

Luni, au fost organizate trei cete, fiecare de câte aproximativ 20 de Juni Tineri, care au pornit pe ulițele străvechiului cartier al Brașovului. În această zi se face primul pas pentru petrecerea care va fi organizată de tineri în aceeași zi cu Coborârea în Cetate a Junilor: stabilirea perechilor.

Tradițiile continuă întreaga săptămână

Marțea este o zi specială pentru petrecerea tinerilor. Ceata lor iese în Piața Prundului cu plăcinte, pe care le oferă trecătorilor. Aceștia din urmă se bucură de dulciurile tradiționale pregătite de familiile Junilor Tineri și le oferă tinerilor câte o sumă de bani care să ajute la organizarea petrecerii.

Juni ai Brașovului, la stropit FOTO Primăria Brașov
Juni ai Brașovului, la stropit FOTO Primăria Brașov

După cele trei zile intense de Paște, urmează două în care Junii Brașovului se relaxează. Miercuri, aceștia merg Între Chetri, la Pietrele lui Solomon, în amintirea zilelor în care se mergea aici călare. În această zi e inspectată zona unde vor avea loc petrecerile din Duminica Tomii, când are loc Sărbătoarea Junilor.

Joia este o zi de pauză, pentru ca vinerea să urmeze Aruncarea în țol, un obicei ritualic, care se desfășoară tot în Piața Unirii. Junii Tineri se strâng aici și sunt prinși de colegii lor într-un țol. Sunt aruncați la o înălțime cât mai mare și prinși înainte să „aterizeze” pe asfalt.

Coborârea în Cetate, punctul culminant al obiceiurilor Junilor

Obiceiul atrage și numeroși curioși, iar reprezentanții celorlalte cete de juni care vor să fie atuncați în țol, în amintirea vremurilor în care erau feciori, contribuie cu o sumă de bani pentru viitoarea petrecere a Junilor Tineri. Pentru tinerii proaspăt intrați în ceată, Aruncatul în țol este și o inițiere a lor prilejuită de intrarea în rândul adulților.

După ce sâmbăta merg din nou la Pietrele lui Solomon – pentru igienizarea zonei și pregătirea pentru petrecerea de a doua zi – duminica urmează marea sărbătoare a Junilor Brașovului, când aceștia coboară călări în cetate și sunt întâmpinați de zeci de mii de curioși.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite