Junii fac paradă sâmbătă în centrul oraşului
0Sâmbătă de la ora 11.00 junii vor face paradă la Braşov. Evenimentul este o premieră, deoarece până acum junii defilau călare doar de Zilele Braşovului în luna mai.
Junii vor pleca de la Primărie şi vor merge până în Piaţa Unirii. De acolo vor pleca la Pietrele lui Solomon unde organizează sâmbătă şi duminică o petrecere câmpenească. Vor fi restricţii pe o bandă de circulaţie de pe bulevardul Nicolae Iorga, după care parada îşi va continua traseul pe Mureşenilor, Şirul Beethoven, unde, de asemenea, se va închide traficul pe o singură bandă, doar în timpul în care va trece parada. Alaiul îşi va continua drumul pe strada Prundului, care va fi închisă în totalitate traficului, junii urmând să se oprească apoi în Piaţa Unirii.
Junii simbolizează cetele de „flăcăi“ care erau luaţi din sânul familiei şi duşi pentru o perioadă la Pietrele lui Solomon, unde erau supuşi unui antrenament dur care să-i pregătească pentru apărarea cetăţii Braşovului.
Ordinea defilării este mereu aceeaşi
Ordinea defilării cetelor de juni este deja tradiţie: mai întâi Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori. Coloana este deschisă de fanfară. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armaşi. Vătaful poartă lenta roşie pe piept, iar armaşii, mare şi mic, albastră şi galbenă, formând astfel tricolorul, ca pe vremea când acesta era interzis. Cele şapte cete de juni există încă de la 1700. Cea mai veche este ceata Junilor Tineri, iar ultima înfiinţată, este cea a Junilor Dorobanţi, grup format din bărbaţi căsătoriţi.
Junii tineri numără astăzi circa 30 de membri. Steagul acestora are pe o faţă imaginea Liceului Şaguna, iar pe cealaltă un june călare. Ei poartă pălării cu tricolor. Junii bătrâni (1834) provin din grupul junilor tineri, care s-au căsătorit între timp. În fiecare an, de Rusalii, ei organizează pentru tineri „Jocul strămoşesc din Varişte“. Junii curcani (1879) au pe drapel chipul lui Mihai Viteazul şi junele călăreţ. Ei poartă căciulă neagră cu „ţoc“ şi pene de curcan. Junii Dorobanţi (1924) sunt un grup desprins din cel al curcanilor. Ei poartă o căciulă brumărie. Junii Roşiori (1908) numără aproximativ 80 de membri. Au acelaşi steag ca Junii Curcani, dar poartă chipiu cu pompon roşu. Junii Albiori (1869) poartă căciuli albe, iar Junii Braşovecheni (1922) poartă căciuli negre cu ţugui.