FOTO Expoziţie de trenuleţe unicat în Gara Braşov
0De vineri şi până duminică, toţi cei care vor ajunge în Gara Braşov vor putea admira o expoziţie unicat de modelism feroviar. Cele trei echipe de pasionaţi într-ale transportului feroviar, care participă la Expoziţia „Modelism feroviar - Carul de Foc“, au construit câte un mic orăşel.
Braşovenii şi turiştii care vor vizita expoziţie vor putea admira diorame funcţionale, care prezintă fidel mai multe orăşele în miniatură. De la căsuţe, gări, şosele şi binenţeles trasee feroviare, toate sunt realizate cu o precizie extraordinară. Cei mici vor putea admira trenuleţele care vor circula prin orăşele. La expoziţie vor mai putea fi văzute şi fotografii cu gările vechi ale României. Evenimentul este o premieră pentru Braşov şi este organizat de mai mulţi pasionaţi ai modelismului feroviar. „Este mai mult o pasiune. Dioramele sunt construite de noi şi sunt funcţionale. Reprezintă practic orăşele în miniatură. Detaliile sunt extrem de importante pentru ca totul să arate perfect“, a spus Călin Todor, unul dintre organizatori.
La expoziţie pot fi admirate şi două locomotive în miniatură extrem de rare. Una dintre ele este o locomotivă cu aburi care circula în urmă cu 100 de ani. Doar 200 de bucăţi au fost realizate în întreaga lume. Cea de a doua este o locomotivă militară folosită în al doilea război mondial. Doar cinci astfel de exemplare au existat în realitate şi doar una a fost funcţională. Expoziţia este amplasată la etajul gării, în partea stângă de la intrare şi este deschisă, de vineri pănă duminică între orele 10.00 şi 20.00. Intrarea publicului este liberă.
Organizatorii, Regionala CFR Braşov şi Hobby Mag, speră ca prin această expoziţie de modelism feroviar, să pună bazele unui proiect de realizare a unui muzeu al Regionalei Braşov, care pe lângă componente specifice transportului feroviar, să aibă şi o dioramă funcţională, pe care să fie readus la scară evenimentul de la 1 iunie 1873, respectiv atunci când în Gara Braşov (la acea vreme aflată pe strada Hărmanului) a sosit „carul de foc”, primul tren festiv, cu tras de o locomotivă cu abur.