FOTO Căruţa a fost declarată mijlocul oficial de transport la Viscri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii străini vor  fi transportaţi de la marginea satului şi până la casele unde sunt cazaţi cu căruţa. Maşinile nu vor intra în localitate tocmai pentru a păstra pitorescul zonei.

Satul Viscri este în patrimoniul UNESCO din 1999 şi este satul care atrage cei mai mulţi turişti străini. Aceştia se pot caza cu 35 de lire pe noapte chiar în casa printului Charles.

Anul trecut satul Viscri a fost vizitat de 14.000 de turişti, pe primul loc aflându-se turiştii din Franţa, urmaţi de cei din Elveţia, Austria, Anglia, Polonia. Avem şi turişti din Australia, Canada sau Noua Zeelandă aflaţi în circuit prin Europa care stau la Viscri trei zile. Astfel de grupuri avem din două în două săptămâni de patru ani de zile. Vizitează Biserica Fortificată, Muzeul din sat, fac plimbări cu căruţa sau merg să viziteze satele din jur, Criţ, Roadeş, Meşendorf, între 7 şi 10 km de mers pe jos, nu doresc mijloc de transport. Văd satele, tradiţiile, vizitează atelierele meşteşugăreşti, stau de vorbă cu oamenii şi mănâncă preparate doar din produsele aflate în gospodăria sătenilor, pentru că vor mâncare simplă şi gustoasă. Intenţionăm ca din acest an turiştii să fie transportaţi din marginea satului Viscri cu căruţa până la familiile unde sunt cazaţi, iar maşinile lor să fie parcate la marginea satului pentru a nu strica din autenticitatea şi frumuseţea satului. Vrem ca satul să se păstreze aşa cum este acum, cât mai mult timp. Turiştii asta vor să vadă, lucruri simple, tradiţii nealterate, să se plimbe în linişte", a spus Caroline Fernolend, , directorul Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust", potrivit Agerpres.

Un alt proiect celebru la Viscri este cel al şosetelor din lână naturala din Viscri, iniţiat de doi nemţi stabiliţi aici. Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg Germania, de unde se vând în toată ţara.

Dulceaţa de Viscri promovată la Paris

În toamna lui 2012, localnicii au lansat dulceaţa de Viscri care costă 365 de euro borcanul. Acesta se vinde la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint. Marea lansare a avut loc la Paris.

Reţeta este secretă, dar porducătorii au dat câteva indicii. „Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argist“, a spus Cristi Gherghiceanu, unul dintre sătenii de la Viscri direct implicaţi în proiect.

Pe aceeaşi temă:

Biserica Neagră, cea mai înaltă clădire din Braşov

Casa Sfatului, locul execuţiilor medievale

Cum a ajuns Braşovul să poarte 10 ani numele de Oraşul Stalin

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite