Falimentul clubului FC Braşov, amânat
0Magistraţii Tribunalului Braşov au decis, astăzi, amânarea deciziei de intrare în faliment a clbului FC Braşov. Noul termen este 22 iunie.
Preşedintele de onoare al FC Braşov, Romică Paşcu, a declarat, în 16 februarie a.c., că Adunarea Generală a creditorilor a respins planul de reorganizare, iar în aceste condiţii gruparea ardeleană, aflată în insolvenţă din luna martie a anului trecut, va intra în procedura falimentului.
„A căzut planul de reorganizare a clubului, din cauza faptului că FC Braşov nu a plătit către ANAF, din 2008, sume importante de bani. Adunarea generală a creditorilor nu a considerat planul viabil. Asta înseamnă falimentul clubului. De ce nu a trecut planul de reorganizare nu vreau să spun. Nu s-a vrut acest lucru din păcate. Acum mai există o singură variantă, ca judecătorul sindic să amâne pronunţarea hotărârii şi să avem timp să o atacăm”, a spus Paşcu.
El a menţionat că datoriile clubului sunt către ANAF, patronul Ioan Neculaie, firmele acestuia şi foşti jucători.
„Datoriile pe care le are în acest moment FC Braşov se ridică la 22.900.000 de lei către ANAF, din care avem pe rol un proces la Înalta Curte, şi eu am convingerea că am fi câştigat, aşa cum am câştigat şi la celelalte instanţe, prin care contestăm suma de 16 milioane de lei. Deci am fi rămas cu aproximativ 7 milioane de lei la finanţe. Alte datorii mai sunt către Niculaie şi firmele sale şi terţi, de 2,2 milioane de euro şi 800.000 de euro către foşti jucători. Deci datoriile nu ar fi fost chiar atât de mari, ca la alte cluburi. În plus, dacă am fi promovat, am fi primit 1,6 milioane de euro şi mai avem de recuperat 1,5 milioane de euro din vânzarea unor jucători”, a explicat preşedintele onorific.
Echipa FC Braşov a retrogradat sezonul trecut din Liga I, iar în prezent se luptă în play-off pentru revenirea în prima Divizie.
Clubul braşovean este unul dintre cele mai vechi grupări de fotbal din ţară, fiind înfiinţat în 1936. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri precum Uzinele Astra Braşov (U.A.B.), Steagul Roşu Braşov, Metalul Braşov, Energia Braşov şi Fotbal Club Muncitoresc Braşov.
Gruparea braşoveană nu a cucerit niciun trofeu naţional, dar are în palmares unul internaţional, Cupa Balcanică în anul 1960.