Defectul pe care îl putem avea din naştere fără să ştim şi care ne transformă în bombe cu ceas: ne poate ucide pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anevrismul congenital cerebral este o malformaţie a vaselor sanguine sau a arterelor din creier. Nu dă simptome decât foarte rar, iar când se rupe ne poate ucide pe loc.

Anevrismul congenital cerebral apare încă de la maştere şi este o malformaţie. Practic este o umflătură anormală a vaselor de sânge sau arterelor din creier. Creşte an de an şi se poate rupe fără niciun avertisment. În acel moment se produce o hemoragie cerebrală care poate fi fatală. „Ruptura anevrismului este o urgenţă de gradul zero. 20% dintre pacienţi decedează înainte să ajungă la spital, iar alţi 30% nu supravieţuiesc, deşi la spital li s-au acordat toate îngrijirile necesare. Doar jumătate dintre pacienţi au şanse de supravieţuire dacă ajung foarte repede la spital şi hemoragia craniană nu este una foarte mare“, spune neurologul Radu Costescu.

Anevrismul congenital cerebral apare din momentul naşterii. Oamenii care au această malformaţie nici nu ştiu că sunt adevărate bombe cu ceas. De cele mai multe ori nu au niciun simptom decât atunci când este prea târziu. „Anevrismul creşte în fiecare an şi la un moment dat se rupe. Pacienţii pot să nu aibă simptome până în momentul fatal. În unele cazuri, dar mai rare, anevrismul poate da tulburări de vedere, dureri de cap sau crize de epilepsie. De cele mai multe ori însă, pacientul află de malformaţie doar după ce anevrismul s-a rupt. De obicei rupturile apar la vârstă adultă. În momentul în care anevrismul se rupe apare o durere de cap insuportabilă, iar pacienţii pot să şi leşine“, mai spune medicul.

Malformaţia nu poate fi prevenită

Mai înfricoşător este că nu putem preveni această malformaţie şi nici nu o putem controla. La persoanele norocoase, anevrismul este descoperit de obicei întâmplător. „Au fost cazuri când am descoperit anevrisme atunci când am făcut RMN sau examen tomograf pentru alte afecţiuni. Este însă destul de greu de observat, mai ales dacă nu te uiţi special după el. Este recomandat ca persoanele care au avut în familie astfel de cazuri şi îşi facă un examen RMN. Nu este dureros şi le poate salva viaţa“, mai spune specialistul.

Dacă este descoperit poate fi tratat

Dacă anevrismul este descoperit înainte să se rupă poate fi tratat. „În funcţie de dimensiuni, de ritmul de creştere, dar şi de poziţionare se ia decizia unui tratament. În general cea mai indicată este intervenţia chirurgicală efectuată de un neurochirurg. Exsită şi cazuri în care anevrismul este foarte mic şi nu este extrem de periculos, iar atunci se apelează mai întâi la monitorizarea lui. Dacă anevirsmul se rupe, pacientul poate rămâne cu sechele cerebrale, chiar dacă scapă cu viaţă“, mai spune medicul. 

Pe aceeaşi temă:

Bacteria perfidă pe care o are jumătate din populaţie globului: rezistă la tratament şi ne putem lupta cu ea toată viaţa. Sfaturile medicilor

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite