De la un hobby la o afacere premiată la nivel internaţional. Pălinca de fructe de la Sfântu Gheorghe a cucerit Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi asociaţi au investit 200.000 de euro într-o distilerie şi produs pălincă de calitate superioară. FOTOportionobilis.ro
Cei doi asociaţi au investit 200.000 de euro într-o distilerie şi produs pălincă de calitate superioară. FOTOportionobilis.ro

Doi prieteni din Sfântu Gheorghe, pasionaţi de tot ce înseamnă calitate, au reuşit să producă o pălincă apreciată la nivel internaţional. La ultimul concurs au venit acasă cu trei medalii de aur, zece de argint şi trei de bronz.

Füstös Imre este tâmplar de meserie şi are la Sfântu Gheorghe propriul atelier. Dezső Tibor are un magazine de încăţăminte. Cei doi au ajuns să fie asociaţi după au descoperit că împart o pasiune comună: palinca, o băutură tradiţională renumită de sute de ani. Cei doi bărbaţi din Covasna au reuşit să producă o băutură fină, care a primit premii peste premii la concursurile internaţionale. Au deja o cameră plină cu trofee, diploma şi medalii. Totul este natural şi chiar dacă tehnologia este una modernă s-au respectat întocmai regulile de preparare ale băuturii de pe vremea bunicilor.

„Am tot căutat ceva în care să investim şi să producem ceva de calitate cu care să concurăm la competiţii internaţionale. Aşa am ajuns la pălincă . Nu vrem să ne îmbogăţim din asta pentru că avem şi alte afaceri. Vrem însă să facem ceva de foarte bună calitate“ , spune Dezső Tibor.

Mai întâi degustători autorizaţi, apoi producători

Füstös Imre şi Dezső Tibor nu s-au apucat să producă pălincă după ureche. Au studiat întâi, au devenit degustători cu acte în regulă şi abia apoi şi-au deschis propria distrilerie. Au investit 200.000 de euro în afacere, dar totul se face ca la carte. Peste fructe nu pun zahăr, ci doar drojdie selecţionată. Nu produc cantităţi foarte mari şi merg pe principiul mai puţin, dar de calitate.

Pălinca premiată

„Producerea pălincii are o tradiţie de peste secole în zona noastră. Este o meserie care, în Germania sau în Ungaria, se studiază şi se predă la nivel universitar. Este de înţeles, astfel, că la concursurile mondiale cu rang, aurul şi titlurile de „champion” sunt câştigate de produsele nemţeşti, austriece, elveţiene, italiene, iar în ultimii ani de cele ale firmelor ungureşti. Acesta este şi scopul nostru declarat: de a avea produse care să fie în elită, la nivel internaţional. Folosim fructe de calitate, preferăm să producem puţin, dar bun“, spune şi Füstös Imre.

Titlul de Champion în Ungaria

Ultimul mare succes obţinut de pălinca de la Sfântu Gheorghe a venit chiar luna aceasta în Ungaria. La competiţia denumită  „Quintessence“, ce a avut loc în oraşul Onga produsele celor doi bărbaţi din Sfântu Gheroghe au luat trei medalii de aur (pălinca din prune, lichiorul din coacăze negre şi pălinca de scoruşe). De asemenea produsele lor au a mai obţinut alte zece medalii de argint şi trei de bronz.

Pălinca de scoruşe (fructe de pădure)  a fost vedeta concursului şi pe lângă medalia de aur a câştigat şi a primit şi titlul de Champiom adică cel mai bun produs dintre toate cele premiate la concurs.

La distileria de la Sfântu Gheorghe se produc cam 4500 de litri pe an. Produsele se vând în magazinele şi restaurantele din zonă, dar se şi pot comanda la producător. Preţul pentru o jumătate de litru de pălincă este între 80 şi 220 de lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite