Cristina Boboia este singura şoferiţă de autobuz din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Boboia este pasionată de şofat şi de motoare şi a ales să practice o „meserie bărbătească". Braşoveanca este de doi ani şofer pe autobuz şi se mândreşte cu ceea ce face.

Cristina Boboia este singura femeie de la RAT Braşov care conduce unul dintre mijloacele de transport în comun. Braşoveanca deţinea permis de conducere pentru toate categoriile şi s-a gândit că ar putea să se angajeze fără probleme ca şofer de autobuz.

Am văzut un anunţ de angajare ca şofer de autobuz şi m-am gândit că mi-ar plăcea să fac acest lucru. Când m-am interesat de acest job, am fost întrebată dacă mă interesez pentru soţul meu. Pentru acest post, au mai fost doi contracandidaţi bărbaţi şi cu toţii am avut de trecut o probă practică. În urma testului, am fost aleasă pentru acest job", povesteşte şoferiţa.

Chiar dacă a luat decizia de a practica o meserie destul de periculoasă, Cristina Boboia spune că a avut parte de sprijinul familiei sale. „Soţul meu nu s-a opus nicio clipă hotărârii mele de a lucra la RAT Braşov. Este drept că, la început, s-a temut pentru siguranţa mea şi era îngrijorat până în momentul în care ajungea acasă, însă, cu timpul, grijile s-au estompat, iar lucrurile au intrat în normal", spune Cristina Boboia.

Braşoveanca s-a adaptat uşor noului său job, chiar dacă, zilnic, trebuie să conducă prin oraş la orele de vârf. „Eram obişnuită cu şofatul în oraş, aşa că nu mi-a fost greu să conduc autobuzul. Este drept că responsabilitatea este foarte mare, pentru că eşti răspunzător pentru siguranţa pasagerilor. Tocmai din acest motiv sunt foarte atentă şi mă asigur de mai multe ori la deschisul sau închisul uşilor", explică braşoveanca.

Zâmbete, în trafic

Femeia a fost destul de ferită de evenimentele neplăcute din trafic. „În doi ani, a existat un singur incident neplăcut. Un pasager mi-a cerut sa dau radioul mai încet, iar apoi a început să îmi adreseze injurii. La următoarea staţie l-am invitat să coboare din autobuz şi am avut şi sprijinul unui alt pasager, iar incidentul nu a degenerat. Oricum, a fost un episod neplăcut, iar, în general, oamenii nu prea iau atitudine în astfel de situaţii", spune Cristina Boboia.

Participanţii la trafic o privesc pe şoferiţa de autobuz cu simpatie şi apropiere. „Ceilalţi şoferi sunt surprinşi când văd o femeie care conduce un autobuz. Mulţi îmi zâmbesc, îmi fac cu mâna şi au reacţii de apreciere", explică şoferiţa.

În ciuda responsabilităţii pe care o are, Cristina Boboia este mândră de meseria sa. „Munca este foarte grea şi solicitantă, mai ales pentru o femeie. Este, însă, şi o muncă frumoasă. Pe linia pe care conduc autobuzul îi cunosc deja pe mulţi dintre pasageri, ne salutăm şi ne tratăm cu respect reciproc", spune braşoveanca.

Cristina Boboia este pasionată şi de motoare. Femeia a avut un motor timp de mai mulţi ani, iar acum doreşte să îşi cumpere altul. La plimbările pe două roţi, aceasta este însoţită de obicei de soţul său, care o urmează la volanul maşinii.  

Profil

Născută. 5 martie 1976, Vrancea.

Studii. Studentă  la Facultatea de Drept şi Sociologie, Universitatea „Transilvania" Braşov.

Familie. Căsătorită, un copil.

Ce-i place

„Îmi plac motoarele. Este o senzaţie unică, la care nu aş putea să renunţ. Îmi plac foarte mult animalele. Am acasă cinci pisici şi doi căţeluşi. Suntem cu toţii iubitori de animale şi ne face mare plăcere să le îngrijim".

Ce nu-i place

„Nu îmi place când nu mi se răspunde la telefon sau când sună ocupat. Mă enervez când îi sun pe ai mei, iar ei nu răspund. Le atrag atenţia, însă de cele mai multe ori se întâmplă să recidiveze. Sun, însă nu reuşesc să vorbesc cu ei decât mai târziu".

Întrebări şi răspunsuri

Fiica dvs. vă împărtăşeşete pasiunea şofatului?

Da, doreşte să  îşi ia permisul de categorie B şi cred că o să îi placă  foarte mult să conducă. Nu pare să fie la fel de atrasă  de motoare şi nici nu mi-aş dori să o văd pe un mototr prea repede. Este destul de periculos, aşa că aş vrea să  încerce mai târziu să meargă pe motor. De altfel, şi eu am început să merg pe motor la 26 de ani, adică mai târziu. Dacă va dori şi ea să facă acest lucru, va putea să îl facă, însă aş vrea să fie mai matură când va trece la astfel de încercări.

Cum vă simţiţi în mijlocul colegilor dvs?

M-am adaptat destul de repede. Colegii m-au primit bine şi mă privesc cu respect. Chiar dacă sunt singura femeie dintre mulţi bărbaţi, nu  am avut niciun fel de problemă. Fiecare îşi face treaba sa şi ne înţelegem bine. Sunt anumite glume pe care le fac colegii mei, glume care se fac între bărbaţi. Însă nici acestea nu mă deranjează. M-am obişnuit uşor la acest loc de muncă şi pot să spun că fac cu plăcere ceea ce fac.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite