Citeşte aici povestea celui mai longeviv medic sportiv din România, „Tata Ucu“
0Ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani, Laurian Taus este cel mai longeviv medic sportiv din România. Cu o carieră de peste 50 de ani ca medic al echipei FC Braşov, „tata Ucu", aşa cum este cunoscut, are o poveste impresionantă de viaţă.
La vârsta la care alţii nici nu mai ies din casă, Laurian Taus este o fire activă şi se simte ca la 40 de ani. Chiar şi în prezent, „tata Ucu" nu scapă prilejul de a participa de pe banca de rezerve la toate meciurile de acasă ale echipei de suflet, FC Braşov. Mai mult, octogenarul îl ajută pe medicul oficial al echipei FC Braşov şi contribuie la vindecarea miraculoasă a „stegarilor".
„Nu-mi place să stau degeaba, vreau să fiu util societăţii. Urăsc monotonia şi vreau să am tot timpul o ocupaţie. Nu pot decât să-i mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat sănătate şi şansa de a lucra în cadrul clubului pe care îl iubesc cel mai mult: FC Braşov", a menţionat „tata Ucu".
Legenda de la FC Braşov povesteşte şi care este secretul longevităţii: „De mic copil am făcut sport, iar părinţii mei m-au încurajat totdeauna să fac mişcare în aer liber. Până în urmă cu 2-3 ani am fost o persoană chiar foarte activă. La 83 de ani încă înotam, jucam tenis şi schiam în fiecare iarnă, în Poiana Braşov. Şi faptul că tot mereu am stat într-un mediu tânăr, care mi-a păstrat vitalitatea şi energia, m-a ajutat să ajung la 85 de ani, fără reparaţii capitale".
A copilărit lângă stadion
Tata Ucu a practicat sportul de performanţă încă din anii '30, fiind campion naţional la decatlon. La 10 ani, actualul medic de la FC Braşov a câştigat o cursă de 60 de metri, prima competiţie sportivă organizată pe Stadionul Tineretului.
„Fiindcă m-am născut în zona stadionului, tot timpul făceam mişcare şi alergam de nebun împreună cu alţi copii. Primul meu premiu a constat, după ce am câştigat o cursă de alergare, într-o cutie de bomboane.
În 1949 am câştigat titlul naţional la decatlon, cu record naţional. Patru ani mai târziu am devenit campion naţional la Pentatlon, iar în 1947 am terminat pe locul trei la Balcaniadă, la săritura în lungime", îşi aminteşte Laurian Taus.
Forţat să meargă la Steaua
Îndrumat de familie, cel mai renumit medic sportiv din Braşov a urmat cursurile Facultăţii de Medicină de la Cluj-Napoca. În anul IV de facultate s-a produs un eveniment mai puţin plăcut. „A venit la mine un ofiţer de la Steaua şi mi-a dat un ordin de încorporare. Mi-a zis să mă prezint în 48 de ore, fără comentarii la Bucureşti.
Mi s-a transmis că dacă nu fac asta, voi fi declarat dezertor şi voi ajunge la puşcărie. Astfel am ajuns la Steaua şi am stat până în anul 1952. În 1956 am revenit la Braşov, ca medic militar, iar în anul următor am devenit medic civil până în 1992, când am ieşit la pensie", rememorează tata Ucu.
Culmea ironiei, Laurian Taus a ajuns medic la FC Braşov tot pe linie politică. „Am fost chemat de primul secretar din acea vreme, Berghianu, care mi-a dat ordin ca de a doua zi să mă prezint la Steagu Roşu. I-am spus că nu mă prea pricep la fotbal, dar nu am avut ce face. Sunt foarte mulţumit că am făcut această alegere şi uite că au trecut 52 de ani şi sunt tot la FC Braşov.
De-a lungul timpului au trecut prin mâna mea sute de jucători, am schimbat zeci de antrenori şi conducători, iar iubirea pentru culorile gelben-negre a rămas neschimbată", este de părere octogenarul.
Sute de diplome şi premii
Tata Ucu a fost un medic sportiv celebru în ţara noastră, dar meritele lui au fost recunoscute şi pe plan internaţional. De-a lungul vremii, Laurian Taus a fost medicul delegaţiei Olimpice a României la Roma, în anul 1960, dar şi medicul lotului naţional al României, în intervalul 1957-1960. Într-una dintre multiplele lui experienţe din străinătate, Laurian Taus a lucrat ca medic al loturilor olimpice din Indonezia, pentru pregătirea Olimpiadei din Asia.
„Sunt mândru fiindcă am organizat, la Braşov, în anul 1985, Congresul Grupului Latin al medicilor. Timp de câteva zile, la hotelul „Aro Palace" au fost prezenţi 50 de medici sportivi, dar şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Medicină Sportivă", a povestit doctorul. Tot Laurian Taus este cel care a pus bazele policlinicii sportive din Braşov, în anul 1958.
„La acea vreme mai erau doar trei policlinici sportive în România. Aveam dotări pentru gimnastică medicală şi recuperare. La început am avut şase medici cu asistente, dar ulterior am ajuns la zeci de medici şi a luat fiinţă cea mai bună policlinică sportivă din România", îşi aminteşte tata Ucu.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: