Cele mai spectaculoase peşteri din zona Braşovului: locurile unde poţi să vezi fenomene unice în România
0
Peşterile din Braşov au câteva caracteristici care le fac unice. Peştera Valea Cetăţii este singura iluminată cu leduri de la noi din ţară, Peştera de Gheaţă te va face să te simţi ca într-un palat de cleştar, iar Peştera Laptelui este locul în care albul este culoarea de bază.
Peştera Valea Cetăţii, situată pe drumul dintre Poiana Braşov şi Râşnov, are câteva caracteristici care o fac unică la noi în ţară. Face parte din rezervaţia naturală cu acelaşi nume care se întinde pe 18.000 de hectare. În total, peştera se întinde pe un kilometru, dar turiştii pot vizita o porţiune de 330 de metri. Potecile sunt din fibră de sticlă, un material care a fost folosit şi la construirea primelor avioane invizibile.
Iluminatul este şi el unul unic la noi în ţară, pe bază de led, prietenos cu mediul, un sistem care nu deranjează coloniile de lilieci care locuiesc în peşteră. Potrivit reprezentanţilor peşterii, sistemul de iluminat îi face pe turişti să se simtă ca într-un palat de cleştar şi în plus elimină sentimentul de claustrofobie. Pereţii nu mai par a fi foarte aproape, iar modul în care este iluminată peşteră dă senzaţia se spaţiu deschis, chiar dacă este sub pământ. Biletul de intrare costă 10 lei.

Peştera de Gheaţă din Piatra Mare
La Peştera de Gheaţă se poate ajunge de la cabana Piatra Mare. Peştera este la o altitudine de aproximativ 1.400 de metri, într-un mare bloc de calcar şi, dacă traseul nu ar fi marcat, cu siguranţă oricine ar trece pe lângă ea, fără să o observe. Nu este uşor de vizitat, deoarece trebuie să urci printr-o fisură îngustă, ce variază de la jumătate de metru până la maximum un metru şi jumătate. În peşteră nu există scări, aşa că trebuie să te sprijini de pereţi ca să poţi urca. Peştera are 50 de metri lungime şi este nevoie de haine groase. Temperatura este de zero grade vara şi mult mai mică iarna, de aici şi denumirea de Peştera de Gheaţă. Intrarea este liberă.
Peştera laptelui din Poiana Braşov
Peştera Laptelui din Poiana Braşov este deosebită prin pereţii de culoare albă. Denumirea peşterii vine de la mineralele care acoperă o suprafaţă întinsă a pereţilor, care sunt de o consistenţă asemănătoare cu laptele, de culoare albă. Peştera se află la o altitudine de 1350 de metri, pe versantul nordic al masivului Postăvarul, în apropiere de Poiana Drester, pe traseul dintre vechea trambulină de schi şi Pârtia Bradul.

Acum, este vizitată doar de speologi sau oameni ai muntelui care ştiu de existenţa ei. Peştera este alcătuită dintr-o galerie având lăţimi de 14 – 20 metri, aproximativ 175 de metri lungime şi înălţimi cuprinse între 3 şi 6 metri. Primăria are însă în plan să o introducă în circuitul turistic.
Peştera Şugău de unde aurul picură din pereţi
Chiar dacă nu este în Braşov ci în Harghita, Peştera Şugău merită cu siguranţă vizitată. Este renumită datorită galeriilor ei foarte strâmte şi a formaţiunilor unice în România. Peştera Şugău este situată în Munţiii Giurgeului, pe versantul sudic al Muntelui Sipos (1568 m).

Aici se pot admira stalactite conice, stalagmite sau stalpi cu guler. Galeria principal are săli precum Vestiarul, Sala Sfatului şi Hala Descoperirilor. În ultima dintre ele se poate vedea cu adevărat formele săpate de natură în stâncă denumite sugestiv după aspectul lor: Meduza, Delfinul, Lumea Fermecată sau Şirul de Stâlpi sau Ochiul Bufniţei. Biletul de intrare costă 10 lei.
Citiţi şi:






















