Cele mai frecvente greşeli pe care le facem în educaţia copiilor: sfaturile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există părinte perfect care să nu facă greşeli atunci când vine vorba de edicaţia celui mic. Psihologii spun însă că sunt anumite lucruri pe care trebuie obligatoriu să le evităm dacă vrem să avem un copil echilibrat şi independent.

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac părinţii este să certe copilul în public sau să ţipe la el atunci când a făcut ceva greşit. „Cearta în public este o umilinţă pentru cel mic, copilul se va simţi marginalizat, iar dacă situaţia se repetă copilul poate rămâne cu traume. De asemenea, nu este indicat să ţipaţi la copil. Explicaţi-i cu mult calm, chiar dacă uneori este greu, unde a greşit. Pedepsele, dar nu cele fizice, sunt bune, deoarece astfel copilul va înţelege că trebuie să fie responsabil pentru faptele sale. Nu loviţi copilul sub nicio formă, chiar dacă este vorba doar despre o palmă la fund. Corecţiile fizice lasă urme adânci în psihicul copilului“, spune psihilogul Ana Maria Ruşizan.

Nu faceţi comparaţii cu alţi copii şi nu fiţi foarte critici

Unii părinţi au tendinţa să fie foarte severi cu copiilor pe principiul că aşa vor fi mai puternici. Din contră, nu veţi face decât să demoralizaţi total copilul. „Niciodată nu faceţi comparaţie cu alţii copii, mai ales în faţa celui mic. Nu-i spuneţi că alt copil este mai bun, mai inteligent, mai ascultător. Nu îl veţi ambiţiona, ci din contră îl veţi face să nu mai aibă încredere el. Nu fiţi foarte critici cu copiii. Puteţi să le explicaţi că trebuie să fie mai silitori, că trebuie să se străduiască mai mult, dar nu îi criticaţi mereu. Fiecare copilul are ritmul lui şi trebuie lăsat să se dezvolte natural. Critica excesivă va transforma copilul şi îl va face să fie timid, emotiv şi să îi fie teamă să încerce orice, pentru că va şti că va fi certat dacă nu reuşeşte. Este important să ne încurajăm copiii“, mai spune specialistul.

Nu îi obligaţi să facă lucruri pe care nu le doresc

Psihologii spun că, dacă un copil nu vrea să facă un lucru, atunci nu îl va face. Nu este bine să îi obligaţi. „Nu forţaţi copiii să urmeze anumite cursuri sau să facă anumite sporturi dacă nu doresc acest lucru. El va urî acea activitate pentru totdeauna. Este posibil ca un copil să nu vrea să facă un lucru în acel moment, dar peste un timp să îl facă cu plăcere. Dacă îl obligaţi atunci nu va mai dori niciodată să facă acea activitate deoarece va percepe că este silit“, mai spune psihologul.

Nu minţiţi copiii şi ţineţi-vă de promisiune

Copiii preiau foarte mult din comportamentul părinţilor, de aceea este bine să fiţi un exemplu. „Nu minţiţi niciodată copilul, pentru că la un moment dat îşi va da seama şi va percepe că este în regulă să minţi. Dacă va deprinde acest obicei neplăcut, cu greu veţi mai scăpa de el. De asemenea, dacă i-aţi promis ceva copilului este bine să vă ţineţi de cuvânt. Nu vă încălcaţi promisiunile, deoarece copilul va înţelege că este ok să spui ceva şi apoi să faci altceva“, mai spune specialistul.

Evitaţi protecţia excesivă

Unii părinţi nu implică copilul în activităţile casei sau nu îi permit să facă anumite lucruri doar pentru a-l proteja. Lucru total greşit. „Este bine să implicaţi copilul în activităţile casnice, să aibă sarcini potrivite vârstei şi aşa va deveni responsabil. Nu îi interziceţi să meargă în excursii când este în colectivitate, chiar dacă vă temeţi, pentru că aşa capătă independenţă, învaţă să se descurce şi fără părinţi. Lăsaţi-l să experimenteze în aer liber, nu îi spuneţi mereu să nu alerge, să nu se caţere, să nu facă anumite lucuri. Nu îi imprimaţi teamă, pentru că va fi toată viaţa un copil stresat“, mai spune medicul.

Citeşte şi:

Cum să-ţi faci copilul să înveţe de plăcere. Eroarea gravă pe care o fac părinţii: „Nu-i spuneţi niciodată că un coleg e mai bun“

Cum îţi ţii copiii în frâu - sfaturile psihologilor: impune reguli, nu ceda presiunilor, aplică pedepse pe măsura faptei şi laudă-l când e cuminte

Ce probleme au copiii care stau prea mult la calculator sau folosesc tableta. Avertismentul unui psiholog

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite