Braşov: PORTRET Emil Neacşa a făcut performanţă în zootehnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Neacşa spune că a fost tot timpul fascinat de natură şi de viaţă. A excelat încă de pe băncile şcolii şi a ajuns să facă performanţă la fiecare loc de muncă pe care l-a avut.

A urmat liceul de ştiinţele naturii şi Facultatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. „Sunt de profesie laborant bio-chimist, am cochetat şi cu chimia şi biochimia. Cei mai mulţi care au urmat liceul de ştiinţele naturii mergeau apoi la medicină umană. Dintr-o clasă de liceu de 36 de inşi, 26 sunt medici umani. Eu nu am urmat aceeaşi cale. Bunicii mei erau crescători de animale, iar eu îmi petreceam vacanţele de vară la stâna bunicului", îşi aminteşte braşoveanul.

Emil Neacşa spune că la finalul liceului, prima sa opţiune a fost Facultatea de Drept. „Eram copil de deţinut politic, aşa că nu am avut voie să merg la Drept. Aşa că m-am reorientat către ceva care să însemne bios, viaţă. Întotdeauna mi-au plăcut animalele şi lumea vie. În momentul în care Universitatea de la Bucureşti nu a mai impus condiţii de practică agricolă, am ales specializarea zootehnică", spune inginerul.

A obţinut rezultate de top

În timpul facultăţii, braşoveanul a avut rezultate foarte bune şi a terminat ca şef de promoţie. „Cred că e foarte important ca ceea ce faci să faci cu pasiune şi să duci lucrurile la bun sfârşit. Cu acest gând am parcurs facultatea şi aşa am şi terminat-o", spune inginerul.

Ca şef de promoţie, tânărul a avut mai multe posibilităţi. Pentru o scurtă perioadă, a ales să rămână în cadrul facultaţii. „Am debutat aici, însă nu am rezistat decât trei luni. Locul era prea strâmt şi simţeam nevoia muncii de teren, a aplicaţiilor practice", explică braşoveanul. Emil Neacşa a câştigat prin concurs postul de inginer tehnolog la un complex de 120.000 de capete de porci, din Brăila, iar în scurt timp a ajuns să ocupe o poziţie de conducere.

„Consider că mi-am făcut bine treaba la acel complex. Însă aveam o mare nemulţumire. Mă trezeam dimineaţa şi nu vedeam Tâmpa. Braşovul înseamnă toată viaţa mea, aşa că nu am putut să mă acomodez în altă parte", explică Emil Neacşa.

Inginerul a dat un alt examen pentru un post pe selecţia animalelor în cadrul Institutului Cartofului de la Braşov. Aici, Emil Neacşa a început să facă cercetare. În numai doi ani a ajuns şeful fermei de taurine, iar în 2008 tot lui i-a fost încredinţată şi ferma de curci a institutului. „În zootehnie, rezultatele se văd doar în timp. Noi facem ameliorare, iar ca îmbunătăţirea să existe, este necesară o muncă permanentă. Îmi doresc să continuu în acelaşi loc, tocmai din aceste considerente", spune inginerul.

Emil Neacşa a rezistat tentaţiei de a trece în sectorul privat, chiar dacă veniturile de la stat nu au fost niciodată foarte mari. „Din păcate, în România, percepţia despre fermieri este greşită. Sunt priviţi ca primitivi. Sunt convins însă ca va apărea o schimbare de mentalitate. Se va naşte un respect deosebit pentru cei  care produc hrană, iar această meserie va fi privită ca una nobilă", este de părere braşoveanul.

Întrebări şi răspunsuri

Există cineva în familie care să vă urmeze?

Fiul meu are doar opt ani. Chiar dacă e încă foarte tânăr, cu siguranţă, i-am transmis iubirea pentru animale. Nu ştiu însă dacă băiatul meu va urma aceeaşi cale. Are libertatea de a alege şi este normal să fie aşa.

Cum vă vedeţi peste câţiva ani?

Mă văd tot la ferma la care sunt acum. Chiar dacă, în România, investiţiile nu se fac în ritmul alert al altor ţări din lume, există semne că statul doreşte să păstreze punctele valoroase pe care le are. Eu îmi doresc ca aceste lucruri să se concretizeze, iar, în acest fel, munca noastră va fi răsplătită.

Ce-i place

„Îmi place sportul, am făcut handbal de performanţă. Am cochetat şi cu cinematografia, dar şi cu literatura şi vreau să cred că nu mi-am pierdut aceste înclinaţii. Îmi mai ocup timpul liber cu aceste două hobby-uri".

Ce nu-i place

„Nu suport aglomeraţia sau spaţiile închise. Meseria mea m-a învăţat cu aerul liber şi cu suprafeţele întinse. Tocmai de aceea cred că nu suport să stau închis într-un birou. Peste aceste lucruri, pot spune că detest mizeria de orice fel".

Profil

Născut. 6 martie 1968, Tărlungeni

Studii. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Vetrinară Bucureşti, specializarea Zootehnie

Familie. Căsătorit, un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite