Aeroportul „legendă“ prinde contur, după cinci ani UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întârziat de criză şi de promisiuni neonorate, aeroportul de la Ghimbav se află, acum, la un pas de construcţie. Firma UTI, aflată până acum în negocieri cu Consiliul Judeţean Braşov, a înaintat autorităţilor o ofertă în valoare de 48 de milioane de euro.

Firma UTI este singurul consorţiu care a îndeplinit condiţiile şi s-a prezentat la licitaţia pentru construcţia aeroportului de la Ghimbav, de la începutul lunii iunie 2011. După mai multe luni de negocieri, reprezentanţii firmei şi autorităţile judeţene au ajuns la un consens, premergător încheierii contractului propriu-zis.

Avem o ofertă concretă, care va fi finalizată în 15 septembrie. Firma UTI a contactat două bănci europene puternice şi vom vedea care vor fi termenii contractului. Acesta va fi supus dezbaterii, cel mai probabil, în prima şedinţă de plen a Consiliului Judeţean Braşov", a explicat Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Contract secret?!

Oferta înaintată la acest moment de UTI Consiliului Judeţean Braşov este de 48 de milioane de euro. Preşedintele CJ Braşov spune că termenii exacţi ai contractului ar putea fi feriţi de ochii publicului, dacă firma investitoare va cere acest lucru. Aeroportul se va construi printr-un parteneriat public-privat, iar primii paşi pentru ridicarea acestuia au fost începuţi de reprezentanţii autorităţilor judeţene.

De-a lungul anilor aeroportul de la Braşov a stârnit controverse aprinse, între reprezentanţii partidelor de la putere şi cei ai formaţiunilor din opoziţie. Proiectul iniţial a suferit mai multe modificări şi redimensionări, iar criza a încetinit paşii necesari pentru efectuarea investiţiei.

Lucrările trebuiau începute din 2006

Primul studiu în ceea ce priveşte construcţia unui aeroport la Braşov a aparţinut unor specialişti danezi şi a fost elaborat în 1993, însă, atunci, aceştia au precizat că nu se justifică din punct de vedere economic.

Discuţiile în privinţa începerii lucrărilor la Aeroportul Internaţional de la Ghimbav au început să prindă contur abia în anul 2005, când se şi avansase un termen de începere a lucrărilor, respectiv primăvara lui 2006, construcţia având termen de finalizare 18 luni. Din 2006, au început însă, şi piedicile în calea împlinirii visului braşovenilor, respectiv cele birocratice, în special în ceea ce priveşte expropierea terenurilor.

Acum trei ani, minunea părea că se produce, iar piatra de temelie a fost pusă cu pompă mare. Hotărârile prin care consiliile judeţene din Braşov, Covasna şi Harghita şi consiliile locale din Braşov şi Ghimbav au aprobat înfiinţarea aeroportului, dar şi „actul de naştere", de pe 14 aprilie 2008, au fost puse într-o „capsulă a timpului" şi îngropate la piatra de temelie a aeroportului. Conform promisiunilor de atunci, la jumătate acestui an ar fi trebuit deja să plecăm cu avionul din Braşov.

De asemenea, suprafaţa totală pe care urma atunci să se întindă aeroportul era de 270 de hectare, din care terminalul ocupa 10.000 de metri pătraţi, iar pista avea o lungime de 2.600 de metri. Cu timpul, suprafaţa de construcţie a mai intrat la apă, rămând doar 209 hectare. Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a suţinut în 2009, că proiectul este prea „umflat" şi Braşovul nu ar avea nevoie de un aeroport, ci de un aerodrom mai mic.

Cine este consorţiul UTI

UTI este un holding din România înfiinţat în anul 2000, din mai multe firme. Printre acţionarii grupului se numără compania americană de asigurări AIG. Grupul UTI şi-a început activitatea în 1990, când a fost înfiinţată societatea Infocon SRL, specializată în computere. Cifra de afaceri a grupului a fost de 146 milioane euro. Compania UTI a realizat la Aeroportul din Sibiu sistemele şi instalaţiile electrice de balizaj, sistemul de iluminat pentru platforma aeroportuară şi parcul auto, iar la Cluj-Napoca a realizat instalaţiile electrice, termice, de curenţi slabi, ventilaţie şi climatizare pentru Terminalul Sosiri Pasageri.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite