Un septuagenar, cel mai bătrân absolvent de Drept din Brăila: „În viaţă se poate orice!“. A terminat facultatea la 76 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a lucrat o viaţă întreagă în construcţii, pe şantiere, mai întâi ca muncitor apoi într-o funcţie de conducere, brăileanul Anastase Preda nu prea a reuşit să se împace cu inactivitatea pe care i-a adus-o ieşirea la pensie. Iar pentru că în tinereţe nu a reuşit, din motive obiective, să termine o facultate, s-a hotărât să îşi realizeze acum, la bătrâneţe, acest vis. Prin urmare, a reuşit să absolve cu brio o facultate, la 76 de ani.

În prezent, Anastase Preda are 78 de ani şi continuă îă fie mândru de media 9,75 cu care a absolvit, în 2014, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti. El spune că a ales dreptul pentru că şi-a dorit o provocare. „Sunt bun la matematică şi mă bătea gândul să fac Ingineria. Dar am vrut una grea, iar Dreptul este o facultate foarte grea, nu e de joacă acolo, trebuie să ai minte ca să înveţi drept penal, drept civil, drept administrativ, dreptul muncii...”, spune „tânărul” absolvent, al cărui motto este „În viaţă se poate orice!”.

Anastase Preda s-a născut în 1938 şi nu a avut o copilărie tocmai uşoară. Avea doar 7 ani când i-a murit tatăl, iar mama sa a trebuit să îi crească singură, pe el şi pe fratele lui. A urmat o şcoală profesională de Construcţii, apoi a reuşit să absolve, la seral, cursurile liceului „Nicolae Bălcescu” din Brăila. În 1965, s-a înscris la Facultatea de Construcţii din Iaşi, însă nu a mers la cursuri decât un singur an, fiind nevoit să renunţe, din cauza unor probleme de sănătate. Reîntors la Brăila, s-a angajat în construcţii şi, de-a lungul anilor, a reuşit să parcurgă mai multe trepte profesionale, de la muncitor la maistru, apoi şef de investiţii pe şantier.

image

După ce a ieşit la pensie, Anastase Preda a „rezistat” câţiva ani fără activitate, apoi a simţit că a venit vremea să-şi împlinească visul din tinereţe, acela de a absolvi o facultate. Aşa a ajuns să se înscrie la cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ecologice. I-a fost greu din mai multe puncte de vedere, având de luptat la început cu neîncrederea celor din jur, cât şi cu greutăţile financiare. Per total, studiile l-au costat circa 100 milioane de lei vechi, sumă pe care cu greu ar fi reuşit să o acopere doar din pensie. Cu ajutorul fiicei sale, a reuşit, însă, să facă faţă cheltuielilor.

Doar două restanţe în patru ani de facultate

Anastase Preda spune că, în toţi cei patru ani de studenţie a avut doar două restanţe: una la Drept civil şi una la Drept penal. Sesiunea de restanţe s-a ţinut la Bucureşti, ambele examene fiind programate în aceiaşi zi. Primul a fost la Drept civil, de care a trecut fără emoţii. Urma apoi examenul la Drept penal.

image

“În anul 3 am picat la decan, la Drept penal. Puteai să ai 500 de ani dacă nu ştiai, degeaba. «La mine ştii, bine. Nu, nu treci» . Îmi dăduse 2 la prima lucrare, mi-a mai dat apoi o lucrare am luat 5 şi îmi mai trebuia o notă ca să trec. M-am pregătit, am luat trenul frumos şi m-am dus la Bucureşti. După examenul la Civil am avut o pauză. În pauză m-am găsit pe hol cu decanul şi am stat de vorbă cu el. I-am zis «vă rog frumos, dacă putem să dăm mai repede examenul, fiindcă sunt din Brăila şi trebuie să prind trenul». Dânsul se opreşte şi spune aşa: «Mata ai venit să iei examenul sau să prinzi trenul?». «Vreau să iau examenul, domnule decan». «Ei, dacă vreţi să luaţi examenul, aşteptaţi». Am dat examenul, am luat 7 şi am prins şi trenul”.

"Dacă chemam salvarea, pierdeam licenţa"

După cei patru ani de studiu a urmat examenul de licenţă, pe care l-a susţinut la sediul Universităţii Ecologice din Bucureşti. Acesta a constat într-o probă scrisă şi susţinerea în faţa comisiei a lucrării de licenţă. “Examenul l-am dat în iulie 2014. Ne-a dat grilă din toată materia. Unul scris la Drept civil şi unul la Drept penal, câte 20 de întrebări la fiecare. M-am grăbit că luam 10 şi terminam. Am greşit într-un loc, mi-am dat seama, dar nu mai era timp. În timpul examenului mi s-a făcut rău. Profesorul m-a întrebat dacă vreau să chem Salvarea. Am zis nu, că, dacă o chema, pierdeam examenul”, povesteşte Anastase Preda emoţiile prin care a trecut.

Două zile mai târziu a urmat susţinerea lucrării de licenţă. “Am ales o temă din Criminalistică. Trei profesori în comisie. Mi-au pus întrebări şi unul din profesori zice: «domnul Preda, ne pare foarte rău, dar nu putem să vă dăm decât nota 10». Am mulţumit, am plecat, am luat trenul şi mi-am văzut de treabă”.

Că este sau nu cel mai bătrân student de drept din România contează mai puţin pentru Ansastase Preda. Pentru el, important este că a reuşit să îşi împlinească visul: “Mă bucură foarte mult că am reuşit să termin. Am întâlnit persoane care dacă le iei după îmbrăcăminte spui că e cel mai deştept om, dar dacă le iei după minte e altă treabă..", spune septuagenarul.

Întrebat dacă se gândeşte la continuarea studiilor, la un masterat sau, de ce nu, la un doctorat, Anastase Preda răspunde că nu-i mai foloseşte nici una, nici alta. „Nici facultatea nu îmi mai foloseşte acum. Dar am vrut să fiu împăcat că am terminat-o. Era un regret că nu am făcut-o şi pe asta.“

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite