Ultimul martor: „Am văzut cum erau executaţi evreii!”/Află de aici povestea celui care a purtat uniforma militară 45 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Bartu Buzea, copil de trupă şi ofiţer de carieră, veteran de război, a slujit armata de la 11 ani. A ajuns în Cadrilater, a urmat trupele în Basarabia, a scăpat din iadul de la Răsărit şi a asistat la progromuri. E convins că românii au dus un război drept.

„Am purtat uniforma militară vreme de 45 de ani, din 1938, când aveam doar 11 ani. Atunci am rămas orfan de tată. Am fost trimis în Cadrilater, la Regimentul 2 Grăniceri. După pierderea provinciei, am mers pe jos până la Adamclissi. În toamna lui '40, am fost trimişi în Bucureşti, să înăbuşim revolta legionarilor", povesteşte general Bartu Buzea, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război.

Veteranul spune că şeful Legiunii, Zelea Codreanu, fusese, culmea, căpitan în regimentul care venise să-l lichideze.

După 66 de ani un general român primeşte din nou onorul militarilor germani

„Românii nu făceau abuzuri"

La 14 ani, Bartu Buzea a însoţit regimentul în războiul pentru dezrobirea Basarabiei. Mai târziu, plutonier în Garda Regală fiind, a fost întrebat de către comunişti: „Câţi ruşi ai omorât?".

A răspuns fără sfială „În război, ucizi pentru a nu fi ucis".

Cârciumă în loc de muzeu, în grădina scriitorului Panait Istrati

„Am trecut Prutul pe la Huşi, însă rezistenţele au apărut abia la 15 kilometri de graniţă. La Ceadâru, eram la masă când au rupt frontul cazacii călări", povesteşte generalul.

La Cetatea Albă, a văzut cu ochii lui cum erau executaţi evreii, dar nu de către militarii români.

UPDATE Premieră în România: Vicepreşedintele Judecătoriei din Brăila a demisionat în semn de protest faţă de sistem

„Fiecare regiment avea câte o unitate independentă de jandarmi. Ei mai făceau abuzuri. Am avut, totodată, colegi care s-au aflat în clădirea Comandamentului din Odessa, care a fost aruncată în aer", îşi aminteşte Buzea. Două regimente ruseşti şi peste 40 de tancuri i-au înfrânt regimentul.

Scăpat cu viaţă din iadul luptelor, a mers pe jos de la Odessa la Ismail, salvându-se. Nu o dată, era să fie mitraliat de avioane, împuşcat de ruşi, ba chiar şi de nemţi.

Veste şocantă în cazul tânărului împuşcat de poliţişti: „Fiul meu s-a împuşcat singur în ceafă!?” (Galerie foto -Video)

„Vreau să ridic o Troiţă"

Generalul Buzea spune că războiul dus în Răsărit a fost unul drept şi că Mareşalul Antonescu, militar destoinic, ar fi trebuit reabilitat. Cât despre incidentele din Transnistria, ofiţerul spune că „niciun ostaş din regimentul său nu avea duşmănie pe evrei".

„Vreau să le ridic o Troiţă eroilor români aviatori de la Bărăganu, satul meu natal, unde era Escadrila 58 Vânătoare. Fostul comandant, I. D. Cezare, are 97 de ani şi e acum în Bucureşti", a mai spus generalul.

Că brăilenii nu au fost şi nu sunt antisemiţi, o spune preşedintele Comunităţii Evreilor, David Iancu-Segal.

„Brăila, oraş cosmopolit, avea multe etnii care trăiau în bună înţelegere", ne-a declarat David Segal.

Infernul săracilor made in România anilor 2010/Vezi aici cum trăiesc primii oameni din calea Dunării

O familie întreagă la Finanţele din Brăila. Vezi aici averile de care dispune un neam instalat în instituţia care reprezintă Statul

CITEŞTE DIN BRĂILA ŞI:

Puşcăriaşii-actori din "Eu când vreau să fluier, fluier" nu au fost lăsaţi să mănânce şi să bea după premieră (VIDEO/FOTO)

Mai citiţi:

A fost Ion Antonescu un erou? I

A fost Ion Antonescu un erou? II

A fost Ion Antonescu un erou? III

A fost Ion Antonescu un erou? IV

A fost Ion Antonescu un erou? V

A fost Ion Antonescu un erou? VI

A fost Ion Antonescu un erou? VII

A fost Ion Antonescu un erou? VIII

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite