Radu Moisei este singurul brăilean doctor în silvicultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Moisei este Şeful Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, foto Ciprian Dragomir
Radu Moisei este Şeful Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, foto Ciprian Dragomir

Şeful Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei împărtăşeşte tinerei generaţii dragostea faţă de natură. A primit diplomă de la Elena Udrea, ministrul Turismului.

Profil

Născut: 28 aprilie 1958, Galaţi.

Studii: Facultatea de Silvicultură, doctorat.

Funcţie: Director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei RA.

Familie: Căsătorit, un băiat inginer.

Gălăţean de origine, inginerul silvic Radu Moisei a fost printre primii care au tras semnale de alarmă în legătură cu pericolele ce pândesc vietăţile din Balta Mică a Brăilei. Devotat până la sacrificiu profesiei, este singurul brăilean doctor în silvicultură (în Galaţi este tot unul singur, Bogdan Popa, fost director al Direcţiei Silvice).

„Am absolvit Liceul „Alecsandri" din Galaţi, apoi Facultatea de Silvicultură, în 1983. Fiind căsătorit cu o brăileancă - şi ea silvicultor - ne-am stabilit în oraşul cu salcâmi. Din 1992, am activat la Direcţia Silvică, iar din 2005 am preluat Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei", ne-a spus silvicultorul.

„Dacă Brăila şi Galaţiul şi-ar da mâna, am asista la un boom economic"

Mare iubitor al naturii, dr. ing. Radu Moisei organizează excursii regulate în Balta Mică a Brăilei, pentru copii şi studenţi.

A pus, totodată, la punct simpozioane despre zonele umede şi despre speciile protejate de plante şi animale.

„În Balta Mică a Brăilei sunt 208 specii de păsări, din care 68 ocrotite la nivel european. Aici se află mai mult de jumătate din avifauna României. Printre vietăţile protejate, se numără pisica sălbatică, vidra, dihorul, ţestoasa de apă şi şarpele de apă", ne-a spus reputatul silvicultor.

La acestea se adaugă speciile de amfibieni şi peşti ocrotite, de asemenea, la nivel european. Deşi Balta Mică a Brăilei ar putea fi o adevărată mină de aur, datorită potenţialului turistic, silvicultorii sunt nevoiţi să apeleze la străini, pentru fonduri.

„Consider că, dacă Brăila şi Galaţiul şi-ar da mâna pentru ar crea a doua mare aglomerare urbană a ţării, am asista la un adevărat boom economic al zonei. Ca şi centru regional, am putea accesa fonduri europene", este de părere dr. Radu Moisei.

„Vrem să reducem agresiunile în Balta Mică a Brăilei"

Şeful Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei a primit anul trecut diplomă din partea ministrului Turismului, Elena Udrea, în cadrul proiectului „Destinaţii europene de excelenţă". De asemenea, a primit certificat de apreciere de la Comisia Dunării, din Viena.

„Balta are un rol foarte important, acela de a tempera excesele climatice. Vrem să reducem agresiunile asupra biodiversităţii, datorate braconajului piscicol şi păşunatului semisălbatic. În acest sens, în zonă vor apărea pensiuni agroturistice, care vor descuraja braconajul", ne-a spus dr. ing. Radu Moisei.

O altă problemă avută în vedere de silvicultori se referă la reconstrucţia ecologică a Parcului Natural Balta Mică a Brăilei.

Ce-i place

"Îmi plac drumeţiile montane. Îmi place să citesc literatură de profil - ştiinţe ecologice. Îmi place, de asemenea, să împărtăşesc tinerei generaţii dragostea faţă de natură, plecând de la „filosofia" că educaţia tinerilor stă la baza dezvoltării durabile a societăţii".

Ce nu-i place

"Nu-mi place atmosfera duplicitară, „somnolenţa" clasei politice faţă de dezvoltarea socio-economică a Brăilei. Există un mare potenţial care nu se valorifică defel. Nu conjunctura (criza economică) ne afectează, ci atitudinea politicienilor".

Întrebări şi răspunsuri

Care este rolul Parcului Natural Balta Mică a Brăilei ?

"Parcul conservă 6 % din suprafaţa fostei zone umede (vechea Baltă a Brăilei), prin complexele de ecosisteme acvatice, terestre şi de ecoton. După Delta Dunării - care, într-un clasament mondial al biodiversităţii ocupă locul III între zonele umede - urmează Balta Mică a Brăilei".

Avem, aşadar, motive temeinice să ne mândrim cu Balta?

"Da, pentru că suntem imediat după Deltă, iar înaintea Deltei sunt doar Marea Barieră de Corali şi Insulele Galapagos. Ne situăm înaintea Deltei Nilului şi înaintea estuarului Amazonului. Între cele 28 de parcuri naturale şi naţionale ale României, zone protejate, Balta Brăilei ocupă primul loc".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite