Povestea cercetaşilor cu stofă NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul Batalion de Cercetare operaţional al Forţelor Terestre Române se află în Garnizoana Brăila. Este Batalionul 528 Cercetare care primit de puţin timp Afirmarea ca unitate operaţională a NATO

La aniversarea a 91 de la Marea Unire, la Parada Militară care va avea loc pe Calea Călăraşilor în faţa Palatului Administrativ, va participa şi un pluton de cercetaşi. Este vorba de militarii Batalionului 528- Cercetare „Vlad Ţepeş", unitate specială de elită a Armatei Române.


Batalionul 528 Cercetare „Vlad Ţepeş", dislocat în Garnizoana Brăila, este gata oricând de misiuni de luptă, apt să îndeplinească cele mai variate misiuni la comanda Alianţei Nord Atlantice.

„Anul acesta s-a desfăşurat în cadrul Poligonului de la Cincu aplicaţia Rouex 09. Aici, Batalionul 528 Cercetare a primit Afirmarea ca forţă operaţională NATO, dislocabilă în teatrele de operaţiuni în care Alianţa este parte", ne-a declarat lt. col. Victor Cornel Moldoveau, comandantul unităţii.

„Practic, de acum încolo, aşteptăm să fim nominalizaţi ca unitate care se va deplasa în ţări unde Alianţa Nord Atlantică gestionează crizele", a conchis comandantul batalionului.

Lunetist, scafandru, paraşutist şi alpinist

Pregătirea cercetaşilor este una specială pentru că vorbim de polispecializare. Cercetaşii brăileni care au fost bine denumiţi de localnici „mascaţii armatei" sunt marinari, scafandri, paraşutişti, alpinişti, experţi în explozibili şi aşi în mânuirea armelor, de la pistol la mitralieră.

Ştim să facem în teren, dintr-o ramură de copac, un aliat şi o armă mortală pentru duşman. La noi, o banală sârmă poate fi folosită la confecţionarea unei capcane mortale. Iar din materiale absolut inofensive, pe care le găseşti în orice supermarket, putem confecţiona o încărcătură explozivă de putere medie", ne-a declarat căpitan Valentin Cioranu, ofiţerul pentru relaţii cu presa al batalionului.


Sunt mândri de numele lor

Militarii batalionului sunt mândri că patronul lor este Vlad Ţepeş, cel care printr-un atac de diversiune, executat în noaptea de 16-17 iunie 1462, cu 100 de oşteni a dezmembrat la oştirea otomană de 120.000 militari. De altfel acest atac este studiat în marile academii de război de la Saint Cyr sau West Point.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite