POVESTE: Cel mai bun prieten al lui Istrati a fost un frizer/ Vezi aici crâmpeie din viaţa părintelui „Chirei Chiralina"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panait Istrati, cel mai mare scriitor brăilean, care a dat nume atâtor instituţii autohtone, trăieşte în memoria colectivă a urbei. Considerat, pe timpul vieţii, când spion al Cominternului, când agent al naziştilor, deopotrivă adulat şi criticat de conaţionalii săi, Panait Istrati a fost şi a rămas prietenul brăilenilor, fie ei simpli cârciumari ori oameni din înalta societate.

Fiu al unui „contrabandist grec" şi al unei brăilence de la Baldovineşti, Joiţa, Panait Istrati a trăit tumultuos şi s-a stins în tăcere, dar amintirile despre el dăinuie de 75 de ani, de când a plecat la cele veşnice.

image

„În testamentul său, scriitorul a spus să fie înmormântat lângă mama sa, Joiţa. A fost, însă, înmormântat la Bucureşti, iar la scurt timp au deshumat-o pe Joiţa şi au înmormântat-o lângă fiu, făcându-se astfel un compromis. A fost un adevărat iureş în presa vremii, pentru că brăilenii îl revendicau pe Istrati, ca fiind al lor. Scriitorul îşi făcea foarte uşor prieteni. Într-adevăr, cel mai bun prieten al lui de la Brăila a fost Nicu Constantinescu, cel care avea o frizerie în Piaţa Sf. Arhangheli", ne-a spus dr. Zamfir Bălan, „păstorul" Casei Memoriale „Panait Istrati" din Grădina Publică, cel mai prolific şi mai erudit critic şi editor al operelor istratiene şi director adjunct al Muzeului Brăilei.

image

Mâncând pepeni cu viitorul primar al Brăilei

Atât Muzeul Brăilei, cât şi specialiştii Arhivelor păstrează cu sfinţenie dovezi ale prieteniei lui Panait Istrati cu I.N. Constantinescu, „frizerul-coafor" din Centrul Vechi, fosta Piaţă „Sf. Arhangheli" - actuala Piaţă Traian.

„Există aici mai multe cărţi poştale trimise de Istrati, dar şi o scrisoare a lui Constantinescu, din anii '20. Se pare că frizeria acestuia se afla în clădirea de vizavi de teatru, care a fost demolată în anii '80", ne-a precizat arhivistul Ştefania Botez.

Istrati şi Ţino, mâncând pepeni

O altă imagine cu totul şi cu totul familiară este aceea în care Panait Istrati mănâncă pepeni cu avocatul brăilean Traian Ţino, lider al partidului iorghist, primar al Brăilei în două rânduri, un om considerat de o probitate morală excepţională. Fiul lui Ţino, tot avocat, Nicolae Ţino - aflat acum la o vârstă venerabilă - îşi aminteşte de vizitele lui Istrati: „Venea des la noi acasă".

„Muzeul Brăilei păstrează obiecte personale, cărţi, corespondenţă, manuscrise şi fotografii care au aparţinut marelui scriitor. O parte dintre acestea pot fi văzute în expoziţia amenajată în instituţia noastră", a precizat dr. Zamfir Bălan.

Istrati, fotograf la Nissa

Aproape uitat în ţară, Istrati e iubit în ţinutul natal. Există, la Brăila, Biblioteca „Panait Istrati", B-dul „Panait Istrati", Liceul „Panait Istrati" şi Casa Memorială „Panait Istrati". Dar mai presus de orice, există mândria noastră, a brăilenilor, contemporanii lui Istrati. Nu e de mirare că-l revendică, de ceva vreme, şi grecii, şi francezii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite