Portret: Maistrul croitor Vasile Moraru a chemat tulcenii la revoltă, în '57!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Croitor vestit de jumătate de secol, Moraru i-a îmbrăcat pe foştii prim-secretari şi primari ai Brăilei. La 17 ani, a tras clopotele în satul natal, împotriva colectivizării forţate.

La cei 70 de ani ai săi, maistrul croitor Vasile Moraru este veteranul meşteşugarilor brăileni. A învăţat croitoria în urmă cu mai bine de 50 de ani, însă mânuieşte acul şi aţa mai bine ca oricând.

Îl vezi în fiecare zi în faţa prăvăliei, vizavi de Şcoala „Ion Creangă", asemenea vechilor meseriaşi, apreciaţi în ţară şi străinătate. Pentru că meşterul Moraru este omul care i-a îmbrăcat până şi pe englezii de la Oxford.

Anticomunist la 17 ani

În 1954, când nu împlinise 14 ani, Vasile Moraru a fost dat să înveţe croitoria la un particular, nea Fănică Văraru, în Niculiţel, comuna natală. Clandestin, că meşterul nu era utorizat. În 1958, a venit la Brăila.

Un episod i-a marcat existenţa. În anii '50, comuniştii colectivizau forţat averile ţăranilor. Sătenii din Niculiţel, oameni aprigi şi gospodari, s-au răsculat împotriva celor care le prăpădeau agoniseala şi pământurile.

„Nu aveam 17 ani când s-a pornit „revoluţia" în Niculiţel şi apoi în satele din vecinătate. Zece minute am tras clopotele la biserică, să se adune oamenii la CAP şi să-şi ia cererile de inscriere înapoi. Au venit atunci „de la judeţ" camioane pline cu grăniceri înarmaţi care, neputând să împrăştie oamenii, au tras focuri de avertisment. A fost decretată stare de asediu două săptămâni, iar liderii revoltei au fost arestaţi, printre care şi unchiul meu, Petre Cornea", povesteşte dobrogeanul.

Pe Vasile, cel care trăsese clopotele „de foc", nu l-au prins, pentru că nu l-au identificat.

Liderii revoltei, primii gospodari din Niculiţel, au fost duşi la Canal, în lanţuri. Unii nu s-au mai întors niciodată.

Fruntaş

La Brăila, anticomunistul a început o viaţă nouă.

„Am urmat şcoala profesională patru ani şi am terminat liceul la seral. Am fost repartizat la Cooperativa „Inainte", unde mi s-a propus să urmez şi Şcoala de maiştri croitori, pe care am absolvit-o în 1969. În anul următor, am fost promovat şef de unitate", povesteşte reputatul meşter.

În 1972, a învăţat metoda „confecţii pentru bărbaţi fără nicio probă", alături de alţi trei meşteri croitori români. Şi astăzi, croieşte după aceeaşi metodă.

„Sunt mândru de meseria mea. I-am avut clienţi pe doi prim-secretari şi doi primari ai Brăilei şi am fost singurul care am primit titlul de „Fruntaş în producţie". Am jucat tenis de masă şi am fost chiar vicecampion pe ţară", a mai spus croitorul brăilean.

Profil

Născut: 5 august 1941, Niculiţel, Tulcea.

Studii: Şcoala de maiştri croitori, Bucureşti.

Ocupaţie: Maistru croitor.

Familie: Doi copii, o nepoată.

Ce-i place

"Îmi place meseria pe care o practic de 56 de ani. Îmi place tenisul de masă şi automobilismul, chiar am participat la raliul „Dunărea de Jos". Conduc de mai bine de 40 de ani şi am schimbat opt maşini. Primul meu autoturism a fost un Volkswagen „broscuţă". Îmi place să mă perfecţionez continuu".

Ce nu-i place

"Nu-mi plac persoanele care îşi însuşesc merite care nu sunt ale lor. Nu-mi plac, de asemenea, persoanele care se laudă tot timpul. Nu-mi plac defel oamenii care nu au idei, cei care fug de răspundere şi cei care preferă să le cadă totul din cer".

Întrebări şi răspunsuri

V-ar fi plăcut să împărtăşiţi cuiva din tainele meseriei?

„Desigur, chiar am predat o vreme la Şcoala profesională. De-a lungul anilor, eu însumi nu m-am limitat doar la ceea am învăţat la şcoală, ci m-am perfecţionat continuu. Din păcate, tinerii din ziua de azi nu mai sunt interesaţi de croitorie. Ei caută alte meserii, care să le aducă câştiguri mari şi mai ales rapide".

Poate fi oricine croitor? Ce presupune această meserie?

„Dacă nu ai chemare, nu te apuci de această meserie frumoasă. Croitoria nu este uşoară, îndrăznesc chiar să o compar cu o lucrare de artă. Produsul finit este o lucrare de artă".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite