Pentru că nu îşi înregistraseră şi crotaliaseră porcii, câţiva brăileni au rămas fără carne de Crăciun, după ce animalele au fost depistate cu trichinella

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru porcii care nu sunt crotaliaţi şi înregistraţi, statul nu acordă despăgubiri, în cazul în care sunt depistaţi cu trichinella   FOTO adevarul.ro
Pentru porcii care nu sunt crotaliaţi şi înregistraţi, statul nu acordă despăgubiri, în cazul în care sunt depistaţi cu trichinella   FOTO adevarul.ro

Patru dintre porcii sacrificaţi de brăileni în preajma Crăciunului s-au dovedit a fi infestaţi cu parazitul trichinella spirallis, în urma analizelor efectuate pe probele aduse la laboratoarele veterinare chiar de gospodarii care i-au sacrificat. Odată confirmată prezenţa parazitului, carnea porcilor în cauză a fost confiscată şi distrusă prin incinerare. Din păcate pentru crescători, statul nu le-a acordat despăgubiri.

În mod normal, crescătorii care au deţinut respectivele suine ar fi trebuit despăgubiţi, cu valoarea la preţul pieţei a carcaselor distruse. Aceştia n-au primit, însă, niciun ban, pentru că animalele nu fuseseră crotaliate şi înregistrate în baza de date a DSVSA. Este vorba, mai exact, de Sistemul Naţional de Indentificare şi Înregistrare, aplicaţie ce constă în stocarea într-o bază de date, la nivel naţional, a tuturor informaţiilor legate de identificarea şi mişcarea animalelor.

Pentru bovinele şi porcii din gospodăriile populaţiei, gestionarea şi administrarea datelor se face obligatoriu de către medicii veterinari de liberă practică concesionari.

Crescătorii nu trebuie să plătească decât crotaliile care li se pun animalelor pe ureche, valoarea acestora situându-se, în medie, în jurul valorii de 5 lei, în cazul bovinelor, şi 0,6 - 1 leu, în cazul suinelor. Manopera este decontată de stat, doar dacă înregistrarea se face în maxim 2 luni de la fătare, pentru purcei, şi maxim 20 de zile de la fătare, pentru viţei. Dacă se depăşeşte termenul legal, proprietarii trebuie să plătească 20,8 lei/cap bovină şi 4,55 lei/cap porcină.

Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, crescătorii pot fi despăgubiţi legal, în cazul în care, după sacrificare, porcii se dovedesc a fi purtători ai parazitului trichinella spiralis. În caz contrar, statul nu dă nicio despăgubire, iar carnea este oricum distrusă. Asta deoarece parazitul trichinella spiralis se poate transmite la om, provocând trichineloza, o boală ce poate fi mortală.

Crescătorii care vor să vândă porcii crescuţi în popria gospodărie trebuie să solicite medicului veterinar de liberă practică emiterea unui formular de mişcare, document în care sunt trecute datele animalului, ale actualului şi viitorului deţinător. Fără completarea acestui formular, vânzătorul nu primeşte nicio despăgubire, dacă taie porcul şi descoperă că acesta fusese purtător de trichinella.

Din fericire, brăilenii au început să conştientizeze importanţa efectuării examinării trichineloscopice a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie. ~n luna decembrie 2014, crescătorii particulari au adus pentru examinare 2.314 probe provenite de la porcii sacrificaţi în gospodării. În decembrie 2013, fuseseră aduse la laboratoarele veterinare 1.797 de probe. Se observă deci o creştere cu 22,35% în 2014, faţă de 2013.

Citiţi şi

Sfaturi de la medici: cum ne ferim de trichineloză

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite