Isterie la Brăila din cauza fricii de coronavirus. „Să nu se mai aducă nimic din China!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În firma chineză de la Brăila lucrurile se desfăşoară absolut normal FOTO Obiectiv Vocea Brăilei
În firma chineză de la Brăila lucrurile se desfăşoară absolut normal FOTO Obiectiv Vocea Brăilei

Mai mulţi brăileni au reclamat autorităţilor că o fabrică de corpuri de iluminat deschisă într-un mall dezafectat de la marginea oraşului reprezintă risc de îmbolnăvire cu coronavirus prin intermediul materiilor prime aduse periodic din China.

Autorităţile de la Brăila se confruntă cu o situaţie mai puţin obişnuită după ce, în ultimele zile, au primit mai multe sesizări legate de un posibil pericol de infectare cu agresivul coronavirus chinezesc. Reclamaţiile au ajuns atât la Prefectura Brăila, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi au în vizor o fabrică de componente electrice deschisă de un investitor chinez într-un fost mall de la marginea oraşului.

Oamenii se declară îngrijoraţi de faptul că o parte dintre materiile prime şi materialele necesare sunt aduse din China, cu vaporul, iar între ţara asiatică şi fabrica din România există schimburi de personal, lucruri care, zic ei, ar putea aduce epidemia la Brăila. La fabrica respectivă lucrează atât muncitori români, cât şi circa 20 de chinezi.

„Fabrica de la fostul mall Armonia este un pericol public. În ultimele zile au fost aduse mai multe tiruri cu produse din China, fără să existe niciun control şi nicio măsură pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Este grav ceea ce se întâmplă, de aceea solicităm să nu se mai aducă nimic din China până când epidemia de acolo nu este oprită”, se afirmă în una dintre scrisorile primite de autorităţile din Brăila.

Isterie inutilă

Autorităţile spun însă că isteria este inutilă şi că este alimentată de necunoaşterea legislaţiei româneşti de către cei care reclamă, dar şi de necunoaşterea modului cum acţionează periculosul virus chinezesc.

Gabriel Ciochină, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, a declarat că, din punct de vedere legal, nu există obligaţia, şi nici dreptul ca marfa provenită din China să fie verificată în vreun fel de instituţia pe care o conduce, acest lucru fiind în competenţa vămilor. Aceasta a explicat că, oricum, virusul nu poate supravieţui călătoriei cu vaporul, din China, dat fiind că trăieşte foarte puţin (câteva ore) pe obiecte sau în aer.

La rândul său, prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc, a declarat că nu există o procedură specială legată de statutul firmelor chinezeşti şi al cetăţenilor chinezi rezidenţi în România.

„Procedura nu e făcută pentru cetăţeni chinezi, ci pentru toţi cetăţenii care au călătorit în această perioadă în China. Nici angajatorii şi nici angajaţii chinezi nu sunt trataţi în mod special. În aeroport există filtre, oamenii sunt luaţi în evidenţă, monitorizaţi de către autorităţi. Este adevărat, câţiva angajaţi ai unui angajator din Brăila au fost plecaţi la familiile lor, în China, în perioada sărbătorilor de iarnă. La întoarcere, au fost monitorizaţi, nu au prezentat simptome de infectare”, a declarat oficialul.

În acest moment, în monitorizarea DSP Brăila sunt trei persoane care au revenit din China, unde au fost la muncă. Niciuna nu prezintă simptome ale bolii şi este posibil ca în câteva zile să fie scoase din carantină.

În ceea ce priveşte compania chinezească Glorious Lighting de la Brăila, reprezentanţii acesteia au confirmat că activitatea se desfăşoară normal, cu respectarea tuturor procedurile legale valabile în România.
 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite