Iahtul de lux construit pentru soții Ceauşescu. Apartamentul Elenei era tapetat în roz, iar al lui Nicolae în bej

0
Publicat:

Impresionantul vapor a fost construit în anul 1979 la cererea expresă lui Nicolae Ceauşescu. Celor doi soţi le-a fost repartizat câte un apartament individual de lux: cel al Elenei era tapetat în roz, iar al lui Nicolae în bej.

Dormitorul Elenei Ceaușescu FOTO: Visit Brăila/Facebook
Dormitorul Elenei Ceaușescu FOTO: Visit Brăila/Facebook

Potrivit site-ului marinarii.ro, ideea construirii unei astfel de nave i-a venit lui Nicoale Ceauşescu după ce a făcut o vizită în Egipt, în anul 1979. Preşedintele egiptean Anwar el Sadat l-a plimbat pe Nil cu un iaht de lux. Ceaușescu a rămas împresionat și le-a dat dispoziție inginerilor de la Şantierul Naval Olteniţa să-i construiască o navă asemănătoare. 

Spaţiile de protocol se află la primul etaj al vaporului. Acolo se află patru apartamente şi 12 cabine, iar al doilea etaj este împărţit de două saloane. Unul dintre acestea are suprafaţă impresionantă de 231 metri pătraţi, fiind o adevărată sală de bal. Pereţii sunt acoperiţi cu tapet şi decoraţi cu tablouri. 

Dormitorul lui Nicolae Ceaușescu FOTO: Visit Brăila
Dormitorul lui Nicolae Ceaușescu FOTO: Visit Brăila

Soții Ceaușescu au folosit nava doar o dată

Apartamentele soţilor Ceauşescu au fost amenajate la primul etaj, iar mobilierul s-a păstrat până în prezent. De exemplu, apartamentul Elenei Ceaușescu este tapetat în roz, în timp ce al lui Nicolae Ceaușescu este tapetat în nuanța bej. Băile celor două apartamente sunt dotate cu cadă şi chiuvetă. 

Deși a investit o groază de bani, fostul cuplu comunist Elena și Nicolae Ceaușescu au urcat doar o dată pe iahtul de lux. 

„Nicolae şi Elena Ceauşescu au mers doar o singură dată în croazieră pe nava construită special pentru ei. În august 1986, pe 23 şi 24 august, cuplul prezidenţial s-a îmbarcat pentru o plimbare din Portul Brăila până la o cabană de protocol aflată la Uzlina, pe braţul Sfântu Gheorghe”, se arată pe site-ul marinarii.ro.

Sala mare de conferințe FOTO: Visit Brăila
Sala mare de conferințe FOTO: Visit Brăila

Construită să execute misiuni speciale, nava este de tip pasager fluvial, cu trei elici, trei linii de axe, trei cârme şi trei motoare principale ce dezvoltă o putere de câte 2.465 cai putere fiecare. Puntea vaporului este structurată pe trei nivele, pe ultimul fiind amenajat inclusiv un heliport

După 1990, nava a rămas în administrarea Marinei Militare schimbându-şi denumirea, din „Mircea cel Mare” în „Mureş”.

 Fosta navă prezidenţială nu este inclusă în circuitul turistic. În prezent, nava „Mureş“ se află în dotarea Forţelor Navale Române.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite