Elena Enache a format mii de economişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conf. univ. dr. Elena Enache a publicat 17 cărţi de marketing şi peste 100 de articole de specialitate în presa naţională. A făcut parte din comisia de doctorat la ASE Bucureşti şi a fost angrenată în 16 proiecte mari de cercetare.  

Din 1992 încoace, viaţa conf. univ. dr. Elena Enache se confundă cu a instituţiei de învăţământ pe care o slujeşte cu pasiune. Absolventă a Academiei de Ştiinţe Economice (ASE) Bucureşti, Elena Enache a parcurs toate treptele didactice universitare, ocupând, în prezent, funcţia de decan al Facultăţii de Management, Marketing în Afaceri Economice (MMAE) din cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu. „Brâncoveanu" a fost prima universitate particulară din Brăila.


„În 1992, m-am angajat aici ca asistent universitar. Din acel moment, m-am implicat în tot ceea ce înseamnă activitate universitară. Am fost director de studii, secretar ştiinţific şi, din 1998, decan al MMAE", povesteşte conf. dr. Elena Enache.

„De multe ori, îţi neglijezi familia"

Potrivit decanului MMAE, o zi de muncă la „Brâncoveanu" începe la 8.00 dimineaţa şi se termină noaptea târziu.


„De multe ori, pentru ca şcoala să meargă bine, trebuie să-ţi neglijezi familia. O zi de muncă la noi are mult mai multe ore decât în alte unităţi de învăţământ. Am făcut tot posibilul pentru ca studenţii să aibă acces la educaţie, inclusiv cei care au serviciu. Chiar şi în week-end, sălile de curs sunt pline", ne-a spus decanul.


Elenei Enache i-au trecut mii de studenţi prin mână, cam 400 pe an, dat fiind faptul că facultatea pe care o conduce are cinci specializări: management, finanţe-bănci, contabilitate şi informatică de gestiune, economia comerţului, turismului şi serviciilor şi economia agroalimentară şi a mediului.


„Ca şi decan, mă ocup de toate, de la orar, ştat de funcţii, normare, activităţi studenţeşti şi până la sesiuni ştiinţifice, simpozioane, burse. Totul trece prin biroul decanului", ne-a precizat Elena Enache. MMAE are, pe lângă cei aproape 1.000 de studenţi, şi 600 de masteranzi, înscrişi la opt specializări.

„Nu poţi să înveţi carte, fără şcoală"

Conferenţiarul de la „Brâncoveanu" spune că tinerii care vor să acumuleze cunoştinţe trebuie musai să fie prezenţi la cursuri.


„Nu poţi să înveţi carte, dacă nu vii la şcoală. Avem inclusiv studenţi care beneficiază de burse în străinătate", ne-a spus decanul.


Elena Enache este formator, manager de proiect şi membru în comisia de doctorat din cadrul ASE Bucureşti. În 2003, a primit diplomă de excelenţă din partea Primăriei Municipiului, pentru activitatea depusă. Anul acesta, a fost preşedinte al Comisiei de evaluare din cadrul concursului pentru calificări în domeniile comerţ, turism şi alimentaţie - faza naţională-, desfăşurat la Brăila.

Ce-i place

"Îmi place să călătoresc - ca să văd şi să compar - şi îmi place să ascult muzică „de bun simţ", indiferent dacă e muzică pop sau clasică. De şase ani, fiica mea, Maria, cochetează cu muzica şi chiar a obţinut rezultate notabile. Îmi place munca de cercetare şi îmi place ceea ce fac de atâţia ani, cu pasiune şi dăruire".

Ce nu-i place

"Nu-mi place şi detest comoditatea, "statul degeaba". Nu-mi place faptul că multă lume aşteaptă soluţii, rezolvări din partea altora. E trist că trebuie s-o spun, dar aşteptăm de la alţii rezolvări, când le avem chiar noi la îndemână".

Întrebări şi răspunsuri

Ce satisfacţii aveţi, în calitate de cadru didactic?


"Ca şi cadru didactic universitar, sunt mulţumită în momentul în care un absolvent de-al facultăţii noastre vine şi spune că la şcoala asta a învăţat cu adevărat carte. Sunt mulţumită când reuşeşte să facă o carieră şi ajunge undeva "sus". Cel mai trist lucru este când un fost absolvent spune că a făcut ASE, deşi acolo a susţinut doar examenul de licenţă".


Cum vedeţi învăţământul brăilean în următorii ani?


"Cred cu tărie în viitorul învăţământului brăilean, în primul rând cel particular. Ştim una şi bună: am respectat legea şi i-am respectat pe cei cărora ne adresăm. Am vrut ca în urma noastră să rămână ceva, de aceea am pus preţ pe calitate. Aşa am fost crescuţi toţi, la "şcoala ASE-ului". Studentul trebuie să rămână cu ceva în cap, în loc să ne reproşeze că "ar fi pierdut timpul".


Profil

Născută: 5 ianuarie 1965, Traian, judeţul Brăila

Studii: Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti

Funcţie: Decan al Facultăţii de Management, Marketing în Afaceri Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncoveanu"

Familie: Căsătorită, doi copii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite