Cum a fost vândută pe bucăţi o stradă din centrul vechi al Brăilei. Primăria dă vina pe măsurătorile eronate ale unor topometrişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O stradă din centrul vechi al Brăilei, situată perpendicular pe faleze Dunării, a pierdut o parte însemnată din carosabil, în urma unei tranzacţii dubioase de care au beneficiat două firme private. Acestea au cumpărat terenul deţinut de fosta societate comercială PAL SA, iar când şi-au pus gard au intrat câţiva metri pe suprafaţa străzii în cauză.

Strada Pietrei este situată între Str. Împăratul Traian şi Str. Danubiului, paralel cu acestea. Pe vremuri, era o stradă cochetă, lată de 12 metri şi pavată cu piatră cubică. Acolo locuiau în principal familii ale comunităţii greceşti din Brăila. Astăzi, jumătate din stradă este mai îngustă cu circa 5 metri.

Situaţia din prezent a fost generată de o decizie luată în urmă cu circa 50 de ani, de conducerea fostei Secţii „Arta Lemnului” Brăila, care la vremea respectivă avea hale de producţie situate între Str. Împăratul Traian şi Str. Pietrei, iar între Str. Pietrei şi Str. Danubiului avea nişte depozite de materiale, după cum îşi amintesc locatarii zonei.

Prin anii '70, conducerea acestei secţii ar fi luat decizia să tragă un gard de-a curmezişul străzii Pietrei, făcând astfel din două curţi una singură. Explicaţia dată atunci locatarilor zonei a fost că se încearcă astfel să se împiedice furturile din depozitele de materiale. Lucrurile au rămas aşa, cu o porţiune de circa o sută de metri din lungimea străzii blocată, până anul acesta, când terenul Secţiei "Arta Lemnului" a fost vândut, ca activ al fostei societăţi comerciale PAL SA, de către "Sierra Quadrant", firma care se ocupă de lichidarea fostei PAL.

Cumpărători au fost SC "Saurum Development Property" şi SC "Orient Company" SRL. "Saurum Development Property" a achiziţionat partea dinspre Str. Împăratul Traian, în timp ce porţiunea dinspre Str. Danubiului i-a revenit celuilalt cumpărător. Cele două firme au intrat cu patru, respectiv un metru pe suprafaţa iniţială a străzii.Autorităţile locale cunosc problema şi afirmă că cele două firme care au cumpărat terenurile fostei Secţii "Arta Lemnului" ar fi de bună credinţă şi au îngrădit exact suprafaţa achitată, nimic în plus.

image

"Problema vine de la topometriştii care au făcut actele de cadastru pentru fostul PAL. Măsurătorile acestora nu au fost corecte, iar terenul s-a vândut ca atare, cu o parte din stradă inclusă în actele noilor proprietari. Lucrurile nu vor rămâne aşa. Strada va reveni la forma iniţială, în urma unui Plan de Urbanism Zonal care urmează să fie aprobat de Consiliul Local Municipal. Se va face o compensare. Investorii care au cumpărat terenul fostei PAL vor elibera porţiunea de stradă, iar în schimb vor primi permisiunea să construiască pe un procent de ocupare a terenului puţin mai mare decât ar fi normal conform normativelor", a declarat arhitectul şef al municipiului Brăila, Marian Ion. Respectivele măsurători topografice ar fi fost făcute la începutul anilor '90.

Potrivit locatarilor străzii Pietrei, respectivii topometrişti s-au ghidat, atunci când au făcut actele, după un garaj care fusese amplasat în faţa unei curţi, chiar lângă gardul construit de fosta secţie „Arta Lemnului”. Astfel, ei au trasat strada, de la gardul respectiv până la capătul dinspre Dunăre, luând ca limită peretele garajului, nu vechiul aliniament al curţilor. În prezent, respectivul garaj nu mai există. A fost demolat, dar a rămas la faţa locului planşeul de beton pe care fusese aşezat. Gardul tras de una dintre firmele care au cumpărat terenul fostului PAL SA porneşte chiar de la limita exterioară a acelui planşeu de beton.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite