Cerşetori cu pensii de lux şi cu aere de mafioţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânul cerşetor are o pensie frumoasă de maistru la Fabrica de Mobilă
Bătrânul cerşetor are o pensie frumoasă de maistru la Fabrica de Mobilă

Strada a devenit scena pe care, în ultimele zile, s-a dezvoltat pepiniera de cerşetori care au în cont mai mulţi bani decât aceia care oferă. Pomanagiii s-au înmulţi şi au devenit tot mai agresivi. Curios este că oamenii rufoşi pe care-i vedeţi cu mâna întinsă nu sunt atât de săraci pe cât se dau. Alţii, mai în putere, nu se sfiiesc să devină agresivi.

Pomanagii de toate vârstele roiesc pe lângă coşurile de cumpărături de la Billa, cerşind atât celor care intră cât şi celor care ies din magazin. Mai mult, ei s-au adaptat momentului, aşa că recurg la forme de şantaj.

Marţi, spre exemplu, un ţigănuş de nici un metru înălţime, care avea un pisoi în braţe, s-a apropiat de o doamnă bine îmbrăcată şi a ameninţat-o că dacă nu-i dă 10 lei, va rupe gâtul pisicii şi o va stropi cu sânge. Un şofer de taxi a „rezolvat" cererea puştiului şi a eliberat pisoiul care s-a strecurat sub o maşină.

Cerşetori cu condicuţă

Mihai Pârvu are în grijă parcarea din Centrul Istoric. Aici, deja, a ajuns să-i cunoască pe cerşetorii care îşi fac veacul pe lângă maşinile celor care au de rezolvat treburi la băncile din zonă.

„Unii au devenit foarte agresivi. Pur şi simplu intră în sufletul omului cerând agasant. Eu îi mai gonesc dar nu ezită să mă înjure şi pe mine şi să mă ameninţe. Poliţiştii vin, îi ridică, îi duc la sediu, îi amendează şi ei revin imediat la produs, fără să le pese de lege", ne-a spus Mihai Pârvu.

De regulă, cei mai în vârstă ocupă efectiv trotuarul astfel încât să nu poată fi ocoliţi. Cei tineri se plimbă pe stradă, mimând invalidităţi pe care nu le au.
Pe regală întâlneşti frecvent un bătrânel îmbrăcat soios. Nu vrea să vorbească despre viaţa lui, însă colegii de breaslă ştiu că a lurat la Fabria de Mobilă, ca maistru şi are 2.000 de lei.

„Cerşetoria va exista atâta timp cât cineva va da pomană acelor care întind mâna. Unii spun că gestul este creştin, de solidaritate cu cei care au mai puţin. În fapt nu se face altceva decât să se încurajeze nemunca. Unii cerşetori adună şi 400-500 lei pe zi. Oare câţi din cei care oferă un ban cerşetorilor au un venit de măcar 50 de lei pe zi?", ne-a spus Aura Manta, sociolog.

Poliţiştii, cu ochii pe cerşetori

Poliţiştii comunitari, dar şi aceia din cadrul Inspetoratului de Poliţie al Judeţului sunt, frecvent, cu ochii pe cerşetori. Dar mai mult decât să-i amendeze, nu prea au ce face. Am văzut frecvent cum comunitarii se mulţumesc să-i alunge „în setorul" colegilor. Fapta se pedepseşte şi cu închisoare de de la o lună la trei luni.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite