Brăilenii care vor ajutor financiar pentru montarea de panouri solare sau pompe de căldură în locuinţă, aşteptaţi la Agenţia pentru Protecţia Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luni, 10 octombrie, până pe data de 24 ale aceleiaşi luni, se pot depune la sediul Agenţiei pentru Protecţiei Mediului dosare de finanţare pentru ajutorul oferit de stat în vederea achiziţionării unor mijloace ecologice de încălzire a locuinţei.

Prin Programul Casa Verde populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin Casa Verde sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde populaţia are de parcurs cinci paşi: Pasul 1.: Depunerea dosarului de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului; Pasul 2.: Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program; Pasul 3.: Semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu; Pasul4.: Demararea lucrărilor; Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.

Ghidurile de finanţare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ordinul Nr. 1817 şi Ordinul Nr. 1818 ale Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Procedural, după depunerea dosarelor de către populaţie la agenţiile teritoriale şi transmiterea acestora la Administraţia Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere în parte şi se vor aproba în Program cele care respectă cerinţele Ghidului de Finanţare. După publicarea listei pe site, AFM va întocmi contractele de finanţare şi le va transmite în teritoriu, la sediile Agenţiilor de Protecţie a Mediului, pentru a fi semnate şi de către românii admişi în Program. Aceştia au la dispoziţie, pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul  persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016 la Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti.

O instituţie solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere de finanţare. Unităţile administrativ-teritoriale/Instituţiile publice/Unităţile de cult pot solicita finanţare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, până la un anumit prag.

În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite