Brăila: Valentin Popa, profesorul de filozofie dedicat trup şi suflet muncii cu studenţii
0
Dascăl de 35 de ani şi membru al Uniunii Scriitorilor, dr. Valentin Popa consideră că s-a creat un fel de subcultură şi că tinerii ar trebui să ţină cont de sfaturile profesorilor.
Profesor de filosofie dedicat trup şi suflet muncii la catedră, dr. Valentin Popa a absolvit Filozofia în 1974, an în care a fost încadrat la Liceul „Nicolae Bălcescu". După doi ani, a fost chemat să predea Psihologia în cadrul Laboratorului Judeţean de Orientare Şcolară şi Profesională.
„Munca de profesor de ştiinţe sociale era cotată ca şi activitate cu semnificaţie politică, motiv pentru care se afla în atenţia PCR. Trebuia neapărat să fii membru de partid. În consecinţă, a trebuit să predau la Şcoala Ajutătoare de Băieţi din '79 şi până în '90", ne-a spus dr. Valentin Popa.
A scris o carte despre filozoful Vasile Băncilă
Reintegrat, din anul 1990, la „Nicolae Bălcescu", Valentin Popa a optat pentru o carieră universitară, fiind, în prezent, profesor de filozofie la Universitatea „Constantin Brâncoveanu" - Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării Brăila.
În 2005, şi-a luat doctoratul în Filozofie. A publicat în colaborare două manuale universitare. A scos, de asemenea, de sub tipar, cartea „Vasile Băncilă - omul şi filozoful". „Am participat la diverse conferinţe naţionale şi internaţionale, ţinute la Universitatea „Dunărea de Jos" Galaţi şi Universitatea „Transilvania" din Braşov. Am rămas, însă, fidel Universităţii „Constantin Brâncoveanu" şi pentru faptul că, spre deosebire de alte universităţi, aici chiar se face carte", ne-a spus filozoful şi scriitorul Valentin Popa.
Lucrurile au scăpat de sub control
Potrivit dascălului de la „Brâncoveanu", la ora actuală „s-a creat un gen de subcultură care tinde să se autonomizeze în raport cu cultura globală". Această subcultură tinde să judece evenimentele pe baza unor criterii valorice subculturale, adesea degradate.
„Tinerii - şi mă refer în primul rând la cei din licee - nu ţin cont de părerile profesorilor. S-au efectuat studii în legătură cu anumite personaje-cheie din diverse domenii. Modelele alese nu sunt din cele acreditate de dascăli. Tinerii au ca model personaje gen Adrian-copilul minune, ori alte figuri promovate de televiziuni", ne-a spus Valentin Popa.
„E perioada în care lucrurile au scăpat de sub control. Undeva, şcoala nu mai poate face faţă, din cauza dispreţului elevilor pentru tot ceea ce înseamnă muncă serioasă. Excludem liceele bune, dar chiar şi aici profesorii se confruntă cu probleme", a mai spus profesorul.
Cât priveşte învăţământul universitar, Valentin Popa consideră că nu sunt diferenţe între univeristăţile de stat şi particulare, în ce priveşte calitatea studenţilor, pentru că problemele sunt aceleaşi.
Ce-i place:
Îmi place foarte mult muntele. Îmi plac drumeţiile, deşi a trebuit să le trec în domeniul trecutului, datorită vârstei. Am petrecut săptămâni întregi explorând munţii. Ultima oară - să fie în urmă cu vreo opt ani -, am făcut traseul Buşteni - Piatra Craiului, dar a trebuit să abandonez, din cauza încălţămintei neadecvate. Acum e riscant să mă mai aventurez în escaladări.
Ce nu-i place:
Mă deprimă sentimentul de degradare umană pe care-l resimt de la Revoluţie, când o serie de comportamente, cândva cenzurate, au ieşit la iveală. Este vorba de prostul gust, tentaţia de a câştiga prin orice mijloace, adeziunea deschisă la antivalori, lipsa de încredere în sursele de educaţie.
Întrebări şi răspunsuri:
Ce ne puteţi spune în legătură cu activitatea dumneavoastră literară?
„Am scris şi am publicat proză, până în 1990. Am publicat, de asemenea, articole de critică literară, colaborând intens cu publicaţii locale, cum ar fi „Dunărea" şi „Excelsior" dar şi cu „Viaţa Românească", „Oglinda literară" şi „Porto Franco". Am coordonat Cenaclul „Atelier XX" al tinerilor brăileni, apoi am condus Cenaclul literar „Mihu Dragomir". În prezent, sunt membru al Cenaclului „Mihail Sebastian" al Uniunii Scriitorilor".
Aveţi un volum în pregătire sau gata pentru tipar?
„Da, este vorba despre un volum de proză scurtă, conţinând produse realizate până în anul 1990. Se va chema, probabil, „Papagalul şi Revoluţia". O voi publica-o în funcţie de timpul disponibil şi, desigur, resurse financiare".
Profil:
Născut: 2 ianuarie 1950, Vidra, jud. Vrancea.
Studii: Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti.
Funcţie: lector universitar doctor, Universitatea „Constantin Brâncoveanu" - Centrul universitar Brăila.
Familie: căsătorit, doi copii.