Autorităţile brăilene se pregătesc să repornească operaţiunile de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe final de mandat, Guvernul Cioloş a emis un act normativ prin care reglementează la nivel naţional activitatea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Astfel, se va depăşi blocajul impus în urmă cu circa doi ani de Curtea Constituţională, care a stabilit că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Autoriăţile brăilene se declară pregătite să reînceapă operaţiunile de sechestrare a autovehiculelor parcate neregulamentar, după ce acestea au fost oprite, în 2015, în urma deciziei Curţii Constituţionale.

“Sunt de acord cu ridicarea maşinilor care sunt parcate abuziv şi în special a celor parcate sfidător la adresa celorlalţi participanţi la trafic. Totuşi, această activitate nu trebuie transformată într-un abuz din partea administraţiei locale. Deocamdată nu pot să spun cum anume se va proceda, pentru că actul normativ emis de Guvern încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Vreau mai întâi să văd exact ce avem de făcut şi dacă reglementările emise de CLM pe această temă rămân valabile”, spune primarul Brăilei, Marian Dragomir.

La Brăila, Consiliul Local Municipal a emis, în 2013,  HCLM nr. 190 din 2013. Aceasta stipula că de activitatea propriu-zisă de ridicare şi de depozitare a maşinilor sechestrate se ocupă societatea de transport public “Braicar” SA, la cererea Poliţiei Locale, care stabilea ce autovehicule încalcă regulile de parcare şi trebuie urcate pe platformă.

Activitatea propriu-zisă a început abia în luna septembrie a anului 2014, după ce “Braicar” a reuşit să îşi achiziţioneze o autoutilitară-platformă second-hand, contra sumei de 176.000 lei. Spaţiul de depozitare a maşinilor sechestrate era deja pregătit, în incinta depoului de tramvaie din cartierul Radu Negru, astfel că, timp de câteva luni, activitatea a mers în plin, ajungând acolo câteva zeci de maşini.

 Aceasta ar putea fi reluată cât de curând, graţie hotărârii emise pe 15 decembrie de Guvernul Cioloş.  Concret, Executivul a modificat şi completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât să fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri tehnico-administrative, după cum se precizează într-un comunicat de presă.

“Procedura instituită de Guvern nu vizează un rol punitiv al măsurii (acest lucru intrând în sfera răspunderii contravenţionale) şi, totodată, propune un set de reguli procedurale care să descurajeze apariţia practicilor abuzive şi deturnarea scopului măsurii într-unul comercial”, se mai precizează în comunicatul de presă emis de Executiv.

În principiu, se stipulează că ridicarea vehiculului se va face atunci când acesta este parcat neregulamentar, după cum urmează: în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară; în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia “Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării; pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri; în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice; în pante şi în rampe; în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia “Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul “Zonă de staţionare cu durată limitată”, peste durata stabilită.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite