„Vacanță de schi” la coarnele plugului. Soarta tristă a mii de școlari de la țară. „Munca în gospodărie este baza”

0
Publicat:

Copiii din satele sărace din nordul Moldovei și-au petrecut vacanța de schi la muncă. Cei mai mulți nu au fost în viața lor într-o vacanță la munte sau la mare, nici măcar într-o banală excursie. În schimb, își petrec zilele libere lucrând mai mult ca oricând în gospodărie. 

Copiii de la țară își fac vacanța pe ulițele satului FOTO Cosmin Zamfirache
Copiii de la țară își fac vacanța pe ulițele satului FOTO Cosmin Zamfirache

De luni 19 februarie elevii din București și 25 de județe ale țării au intrat în vacanța dintre modulele trei și patru, din calendarul anului școlar. Această vacanță, instituită încă de anul trecut, poartă numele de „vacanța de schi” fiindcă a fost dată la presiunea hotelierilor și a agenților economici din zonele montane, unde se practică schi, mai ales în luna februarie.

De altfel, o bună parte a elevilor din familii cu o situație financiară bună au optat pentru o vacanță la munte, inclusiv pentru a face schi. În satele din nordul Moldovei, „vacanța de schi” este de fapt o perioadă de muncă sau de bătut ulițele în cel mai bun caz. 

„Aici sunt copii care nu au fost niciodată într-o excursie”

Mulți dintre copiii din mediul rural mărturisesc că nu au fost niciodată la munte. De fapt, marea majoritatea nu a beneficiat vreodată de un sejur la vreo stațiune montană. Ba chiar, sunt destui care nu au avut parte de măcar o excursie.

„Aici sunt copii care nu au fost niciodată într-o excursie. Nici măcar până la Suceava sau Neamț. Unii abia dacă au ajuns în orașele mai mare ale județului. Și acolo cu treabă”, spune un localnic din satul Mănăstireni.

„Nu sunt bani domnule de vacanțe. Aici la țară se pune întrebarea «de unde facem rost să mâncăm, să dăm de mâncare la animale?» nu «unde mergem la plimbare». Este cam sărăcie. Nici nu se gândesc oamenii la excursii și vacanțe. Nu le trece prin cap”, spune un fost profesor din mediul rural. 

Alții sunt de părere că mulți copii nici măcar nu suferă. Și asta fiindcă sunt prea obișnuiți cu stilul lor de viață.

„Așa s-au născut. Așa trăiesc. De unde să știe ce înseamnă o vacanță dacă nu au fost plecați niciodată. Un om dacă nu știe gustul unui fel de mâncare, de exemplu, nu-i este poftă de acel fel. Așa și în cazul ăsta”, adaugă fostul profesor.

Această realitate este confirmată și de Daniel Câșlariu, președintele uneia dintre cele mai cunoscute asociații umanitare din nordul Moldovei. „Cu siguranță mulți dintre ei nu au ieșit niciodată din sat sau comună. Cu indulgență pot spune că sunt 10% dintre copiii din mediul rural care au o situație bună acasă. Restul au o situație foarte precară. Grija lor este să aibă ce pune pe masă, cu ce se îmbrăca. Sunt multe cazuri în care se îmbracă cu hainele fraților mai mari, sau le folosesc încălțămintea”, spune Daniel Câșlariu, președintele Asociației „Grup Civic”. 

„Munca în gospodărie este baza. În vacanță mai multă, că au timp liber”

Pentru majoritatea copiilor din mediul rural, vacanța înseamnă mai multă muncă în gospodărie. „Muncă în gospodărie este baza. În vacanță mai multă, că au timp liber. Oamenii gospodari mai au văcuțe, oi, păsări. Ajutoare se găsesc greu, sunt scumpe. Toată baza este pe copii. Chiar și cei mai amărâți tot au câteva animale acolo, ca să aibă ce mânca”, spune un sătean din Mănăstireni.

„Începând de la șapte ani, intră la munca în gospodărie. Nu fac altceva decât să ajute la treburile casnice”, adaugă Daniel Câșlariu.

De multe ori, copiii de la țară ajung mai obosiți la școală, decât înainte de vacanță. Și nu fiindcă s-au distrat prea mult, ci din cauza muncii susținute.  Specialiștii în psihiatrie pediatrică spun că munca face bine atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Dar să fie pe măsura copilului și să nu se abuzeze. Adică să aibă și momente suficiente de relaxare, timp liber.

„Micile treburi gospodărești fac bine. Responsabilizează și îi țin, pe copii, măcar o perioadă, departe de ecrane. Dar sarcinile trebuie să fie pe măsura puterii și vârstei copilului. Evident, nu trebuie abuzat și neglijat jocul sau alte preocupări ale copilăriei. Atunci se poate instala oboseala excesivă, stresul”, spune Laura Jijie, medic primar, psihiatrie pediatrică.

Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, recomandă părinților să-i lase pe copii să se bucure de vacanță, chiar dacă nu pot să le ofere excursii sau vacanțe la munte.

„Oricine are nevoie și de repaus. Vacanțele sunt în așa fel calculate încât copilul să nu se mai trezească chiar în fiecare zi atât de devreme, mai ales în cazul copiilor care fac naveta. Să se odihnească mai mult. Evident nu este vorba doar de somn ci și de lecturarea unei cărți, plimbare sau joc”, spune Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite