Spectacol desăvârşit la Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă: obiceiuri păstrate de mii de ani, tradiţii unicat în Europa şi sute de participanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de botoşăneni s-au adunat astăzi în centrul municipiului pentru a admira parada costumelor şi dansurilor tradiţionale dedicate sărbătorilor de iarnă. Au participat zeci de ansambluri şi grupuri de colindători, cu datini şi tradiţi vechi de sute şi mii de ani. Nelipsiţi au fost urşii,căluţii şi caprele.

Astăzi dimineaţă a avut loc una dintre cele mai frumoase parade dedicate datinilor de iarnă. În cadrul celei de-a 40 a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri ”Din străbuni din oameni buni”, peste 600 de oameni care mai păstrează tradiţiile strămoşeşti de iarnă s-au adunat şi au colindat Botoşaniul. 

Pentru acest moment s-au pregătit tot anul. ”Am lucrat din iunie la costum. Până am găsit ce ne trebuie. Totul trebuie făcut cu o rânduială, aşa ştim de la bunici şi bunici de la bunicii lor„, spune un ursar din judeţul Botoşani. 

Au participat ansambluri de urători, căluţi, urşi sau capre din toate comunele judeţului Botoşani, dar şi invitaţi din judeţul Suceava, Bacău şi din Republica Moldova.

Obiceiuri vechi de mii de ani

Evenimentul a constat într-o paradă şi un spectacol. În cadrul paradei, toţi participanţii, îmbărcaţi şi costumaţi cum spun vechile tradiţii, au dansat, au urat şi au colindat străzile Botoşaniului, pe o distanţă de câţiva kilometri. Nici măcar şoferii nu s-au supărat că arterele principale ale oraşului erau închise din cauza urătorilor. 

Au fotografiat şi filmat urşii, caprele, căluţii şi măştile tradiţionale. Mii de botoşăneni au petrecut acest alai, luând câte o amintire de la această adunare pitorească şi inedită. Au fost prezente, ansambluri unicat în Europa, precum căluţii albaştrii de la Hlipiceni, ”Urşii” de la Dofteana, Bacău, dar şi mascaţii de la Vorona, Ştiubieni, Soroca(Republica Moldova),Păltinoasa( Suceava, Răchiţi sau Vârfu Câmpului. Dealtfel specialiştii spun că aceste datini, sunt vechi din perioada neoliticului şi prezintă o îngemănare de elemente păgâne cu tradiţii paleo-creştine. 

Spectacol în centrul oraşului

După încheierea paradei şi prezentarea costumelor, pe o scenă amplasată în Piaţa Revoluţiei, kilometrul zero al Botoşaniului, fiecare ansamblu a prezentat un moment artistic tradiţional.  ” Avem participanţi 24 de formaţii din întreg judeţul Botoşani dar şi din afară, Bacău, Suceava, Republica Moldova. Precum vedeţi este un festival deosebit, peste 600 de oameni care ne-au onorat invitaţia cu elemente deosebite. Suntem într-adevăr fericiţi că avem aşa ceva în judeţul Botoşani. Arătăm că tradiţia se păstrează şi asta este practic datoria noastră, să sprijinim aşa ceva”, a precizat Aurel Melniciuc, directorul Centrului de Creaţie şi Conservarea a Culturii Tradiţionale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

VIDEO FOTO Alai colorat sub Pietricica. Tradiţiile de sărbători din Neamţ prezentate într-un festival în aer liber

350 de colindători iau cu asalt Galaţiul, în cadrul Festivalului de Datini „Tudor Pamfile”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite