Revoluţionarii de carton cer pământ în centrul oraşului
0La primărie sunt înregistraţi 31 de „luptători“ care nu-şi mai amintesc ce fapte au făcut. Consiliul Local le-a aprobat câte 7.500 de metri pătraţi, însă „revoluţionarii“ au refuzat oferta pe motiv că e prea departe de oraş.
Printre solicitanţi sunt senatori şi oameni politici. În iarna Revoluţiei însă, susţin sute de martori, nu s-a tras niciun glonţ şi nimeni nu a fost rănit sau arestat. „Eram la Electrocontact şi toată fabrica a mers la judeţeana de partid, cum se chema atunci. Cine a fost prins în poze a obţinut certificat de revoluţionar. Când am văzut cine sunt «revoluţionarii», eu m-am lăsat păgubaş“, a declarat Miluţă Timofte, fost muncitor la Electrocontact.
„Au plecat acasă cu televizoare color“
Cine a vrut într-adevăr să lupte atunci s-a dus la Bucureşti, dar aceştia nu s-au bătut niciodată cu pumnul în piept. „Vă spun cinstit că în primele ore anumiţi cetăţeni au plecat acasă cu televizoare color şi ce au mai găsit pe acolo. După aceea se făceau şi se desfăceau tot felul de comitete“, a povestit Ady Hobjilă, care a fost atât la Botoşani, cât şi la Bucureşti.
Cu toate că botoşănenii recunosc că în oraş nu a fost nimic care să le pună viaţa în pericol, totuşi s-au găsit 31 de persoane care şi-au făcut rost de titlul de „luptător remarcat prin fapte deosebite“. Potrivit Legii 341 din 2004, aceştia pot pretinde să li se atribuie un hectar de teren de către primăriile localităţilor unde domiciliază.
Din lista înaintată la primărie, doar trei persoane pot fi considerate că au luptat cu adevărat la Revoluţie, dar nu la Botoşani. Benone Roman şi Liviu Horoşincu au fost reţinuţi în timpul manifestaţiilor din Capitală, iar Titi Borcea a fost rănit de un glonte rătăcit.
Restul sunt aşa-zişi „revoluţionari“, printre care se numără şi actuali politicieni sau chiar parlamentari, care au refuzat să ne precizeze prin ce s-au făcut remarcaţi. „Eu sunt acum în plenul Senatului şi nu am timp să discut cu dumneavoastră. Sunt lucruri mult mai importante pentru ţară decât chestiunea asta“, ne-a spus Gheorghe Marcu, „senator-revoluţionar“. Aceeaşi atitudine a avut-o şi un alt politician local. „Eu spun doar că atât timp cât au fost eliberate aceste certificate de revoluţionar şi nu le-a contestat nimeni, înseamnă că au fost emise legal, în baza unor verificări şi probe“, a susţinut Vasile Halasanu, „politician- revoluţionar“.
„Am avut armament şi am dormit două săptămâni“
Unul din cei care a cerut pământ de la primărie este şi Ioan Apaţie. El s-a simţit ofensat când a fost întrebat de meritele sale din 1989. „Cum adică nu a fost revoluţie la Botoşani? Pot să vă spun că am fost şef la patrulă în zona industrială, la castelul de apă. Am avut armament şi două săptămâni am dormit la subsolul Electrocontactului şi toată lumea ştie de asta“, a precizat Ioan Apatie.
Ieri, „revoluţionarii“ au refuzat oferta CL pe motiv că terenul e departe de oraş. „Asta e problema lor. Nu vor primi teren în altă parte pentru nu am loc în altă parte“, a spus Cătălin Flutur, primarul Botoşaniului.
_____________
Dinescu contestă revoluţionarii
Poetul Mircea Dinescu, cunoscut pentru participarea sa activă la evenimentele din Bucureşti, a rămas surprins când a auzit de pretenţiile revoluţionarilor botoşăneni. „Hai domnule, să fim serioşi! Ce revoluţie a fost la Botoşani? Nimic nu mă mai suprinde în ţara asta. Sunt lucruri total nefireşti, care din păcate se întâmplă la tot pasul. Eu unul am refuzat dreptul ăsta şi sper să aibă şi alţii demnitatea asta“, ne-a declarat Mircea Dinescu.