Rețeta unui spital condus bine: directori care știu medicină. „Restul au senzația că se conduce ca un chioșc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic botoșănean, cu mare experiență, cere regândirea managementului sanitar în România. Acesta spune că directorii fără studii medicale, numiți în sistemul sanitar, nu înțeleg adevăratele nevoi ale spitalelor. Iar în aceste condiții, medicii sunt mai expuși la malpraxis.

Medicul Radu Malancea este un cunoscut chirurg ortoped la Botoșani FOTO Adevărul
Medicul Radu Malancea este un cunoscut chirurg ortoped la Botoșani FOTO Adevărul

Medicul Radu Malancea este șef al Secției de Ortopedie a Spitalului Județean ”Mavromati„ Botoșani și unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici ortoped din județul Botoșani. Are o vastă experiență și zeci de mii de operații la activ. Medicul botoșănean a tras, recent, un semnal de alarmă privind managementul spitalelor din România. Acesta susține că doar directorii cu studii și cunoștințe medicale serioase pot conduce eficient o unitate spitalicească. 

„Ei au senzația că se conduce ca un chioșc”

Medicul Radu Malancea se declară nemulțumit de faptul că unii manageri de spital, fără studii medicale, nu înțeleg nevoile reale ale unei secții dintr-o unitate spitalicească. Mai precis, privesc lucrurile, în cel mai bun caz, doar din perspectivă economică.

„Această problemă trebuie rezolvată, să nu mai fie puși manageri de spital oameni care efectiv nu au nicio noțiune despre ce înseamnă actul medical și managementul sanitar. Ei au senzația că se conduce ca un chioșc. Ei bine, nu se conduce ca un chioșc, cu intrări și ieșiri. Aici este o paletă foarte largă de probleme”, a precizat Radu Malancea.

Medicul botoșănean a dat ca exemplu, în acest sens, problema asigurării de noi posturi în spitalele județene, acolo unde medicii lucrează epuizant, de multe ori, cu deficit mare de personal.

Radu Malancea mărturisește că s-a izbit de multe ori de refuzul unor directori care nu aveau specializare medicală, atunci când a cerut, din postura de șef de secție, suplimentarea posturilor, dar și echipamente necesare.

„Am avut nevoie de medici la Secția de Ortopedie, iar un director din istoria acestui spital spunea că nu este nevoie. Că ne descurcăm și așa. Înseamnă o necunoaștere a fenomenului medical”, a precizat Malancea. 

„Trebuie regândit modul prin care poți asigura un act medical“

Medicul Radu Malancea precizează că un manager fără cunoștințe medicale, prin neînțelegerea nevoilor medicilor și secțiilor poate duce la suprasolicitarea personalului existent dar și alte consecințe grave precum malpraxis sau un act medical de proastă calitate.

„Când ești din alt domeniu gândești complet diferit și, zic eu, păgubos pentru actul medical în sine. Poate este bine pentru partea economică, dar pentru performanța medicală este păgubos. De aceea trebuie regândit modul de abordare a managementului medical în România. Trebuie un pic regândit modul prin care poți asigura un act medical de calitate sau satisfăcător. Nu să-ți vină un manager care nu știe ce înseamnă ăla act medical. Consecința unui management defectos poate fi malpraxisul“, precizează dr. Radu Malancea. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite