Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Botoşani, reţinut pentru 24 de ore, pentru şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botoşani a fost reţinut de procurorii DNA FOTO Cosmin Zamfirache
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botoşani a fost reţinut de procurorii DNA FOTO Cosmin Zamfirache

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, a fost reţinut pentru 24 de ore, după o descindere a procurorilor DNA. Procurorul este acuzat de şantaj şi de afaceri necurate cu proprietăţi imobiliare.

După descinderile de ieri la IPJ Botoşani şi la Parchetul de pe lână Tribunalul Botoşani, au fost operate şi primele reţineri. Prim-procurorul Parchetului, Raluca Stâncescu, a fost ridicat, dus la audieri şi mai apoi reţinut pentru 24 de ore. Raluca Stâncescu este acuzată de şantaj,instigare la favorizarea înfăptuitorului,instigare la compromiterea interselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete sau nepublice.

În afară de Raluca Stăncescu, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore şi pentru Cătălin Stavără, pentru şantaj. Stăncescu şi Stavără urmează să fie prezentaţi vineri Curţii de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20.07.2017, pentru Constantin Batcă, agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru săvârşirea infracţiunilor de  favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei.

De asemenea, şi alte persoane sunt vizate în anchetă.

Botoşănean terorizat psihic de prim-procuror

În urma cercetărilor făcute de procurorii DNA a ieşit la iveală o poveste revoltătorare de şantaj, la care a participat şi prim-procurorul din Botoşani. Potrivit DNA Suceava, Raluca Stâncescu, folosindu-se de funcţia de prim-procuror, împreună cu Stavără Cătălin, a încercat să-l determine pe un botoşănean să renunţe la două imobile, la o garsonieră şi un apartament în favoarea unei rude a lui Stavără. Pentru a fi convigători şi pentru a-l determina pe proprietar să renunţe la bunurile sale, cei doi ar fi aplicat metode necurate de intimidare. Mai precis conform procurorilor, atât Stâncescu cât şi Stavără l-ar fi terorizat psihic pe botoşănean şi i-ar fi dat de înteţeles că dacă refuză afacerea în favoarea rudei lui Stavără va suferi concesinţe. Mai precis i s-a indus temerea, spun cei de la DNA Suceava că va fi cercetat penal, atât el cât şi familia sa, prin influenţa de care se bucura prim-procurorul, pentru nişte pretinse acuzaţii de trafic de persoane dar şi de evaziune fiscală. 

Posibil infractor favorizat de procuror

Totodată procurorii DNA bănuiesc că Raluca Stâncescu l-ar fi determinat şi pe un agent de poliţie de la IPJ Botoşani, Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările într-o cauză penală care-l viza pe Cătălin Stavără. Mai precis acesta din urmă era cercetat pentru lovire şi alte violenţe, iar poliţistul a fost convins să îngreuneze cercetarea penală şi să-l favorizeze pe Stavără. Faptele s-au petrecut în perioada 2015-2016. În momentul de faţă au fost reţinuţi pe lângă prim-procurorul Stâncescu şi CătălinS tavără pentru şantaj iar Constantin Batcă agentul de poliţie de la IPJ Botoşani implicat în tergiversarea dosarului se află sub control judiciar pentru 60 de zile.

Prin acest demers au fost afectate atât interesele şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât şi interesele legale ale persoanei respective, ale căror drepturi şi libertăţi fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condiţiile prevăzute de lege şi autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi", afirmă procurorii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite