Portret/Andrei Maxim, băiatul care cântă la 12 instrumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are doar 14 ani şi este deja considerat un fenomen. Se mândreşte cu peste 50 de premii de prestigiu. I s-a dus vestea şi printre străini, iar acum îi încântă deseori.

Este elev la Liceul de Artă „Ştefan Luchian“ Botoşani şi iubeşte foarte mult folclorul. Andrei Maxim a crescut de mic într-o familie care preţuieşte tradiţiile. Primul instrument la care a cântat a fost un fluier.
A început să-şi valorifice talentul la Palatul Copiilor, cu profesorul Ioan Enciu, iar cu trecerea anilor curiozitatea l-a împins pe Andrei şi spre alte instrumente. Caval, tilincă, tilincă bucovinească, fluier, cimpoi, nai, drâmbă, fluiere îngemănate, fluier bucovinean, clarinet, ocarină şi pian sunt instrumente pe care Andrei le stăpâneşte într-atât încât şi străinii se înghesuie să-l asculte.


„Când eram mic, printre jucării aveam şi un fluieraş. Cum tata ştia să cânte la clarinet, a început să mă înveţe şi pe mine să cânt la fluier. Apoi au urmat repetiţiile cu domnul profesor Enciu“, detaliază tânărul.
Acum repetă 15 ore pe săptămână pentru că vrea să fie o mândrie pentru ţara lui. Petrică Sîia, profesorul de clarinet, cel care în ultimii doi ani şi-a pus serios amprenta pe evoluţia lui Andrei, spune despre elevul său că va deveni unul dintre cei mai importanţi interpreţi de muzică instrumentală românească.


Acum, prioritar pentru Andrei este să exceleze în muzică clasică, instrumentul de bază fiind clarinetul. Vania Atudorei, un botoşănean renumit în străinătate ca mare colecţionar de muzică, a declarat despre Andrei că este un elev excepţional care cântă la toate instrumentele de suflat de muzică folclorică şi clasică. „Am avut ocazia să-l ascult şi a interpretat la clarinet o piesă de jazz într-un stil impresionant“, spune Atudorei.


„Îmi place mult să cânt. Să fii bun în acest domeniu presupune multe ore de repetiţii şi asta înseamnă şi o serie de sacrificii. Nu prea am timp de prieteni, însă vreau să excelez în ceea ce fac“, delcară artistul.


Se pregăteşte cu Orchestra „Rapsozii Botoşanilor“


I-a uimit nu doar românii, ci şi pe străinii din Ucraina sau Republica Moldova, zone în care a susţinut mari concerte împreună cu Orchestra „Rapsozii Botoşanilor“, cu care colaborează de 5 ani. Adolescentul se pregăteşte şi cu maestrul Ioan Cobâlă, cel care conduce orchestra.


A participat la concursul „Vreau să fiu mare vedetă“, pe care l-a câştigat. Premiul I l-a obţinut şi la Concursul de interpretare muzical-instrumentală - Piatra Neamţ 2007, cât şi la Concursul „Mugur de Tezaur“ din Bucureşti. Trofee i-au fost oferite la Festivalul internaţional „Satule mândră grădină“, 2008 şi la Competiţia din 2007 de la Gura  Humorului „Doină, doină - cântec dulce“. Acestea reprezintă doar o parte din cele 50 de premii ale lui Andrei.

__________________

profil
născut. 25 noiembrie 1994, Botoşani.
studii. Elev în clasa a VIII-a la Liceul de Artă „Ştefan Luchian“ Botoşani.
familie. Mai are o soră.

întrebări şi răspunsuri
Vrei să faci o carieră în muzică sau ai alte opţiuni pentru viitor?

Muzica este sufletul meu. Vreau să mă axez mai mult pe cea clasică, pentru că dacă poţi stăpâni acest domeniu, atunci te descurci cu orice gen muzical.
Care este artistul tău preferat?
Îmi place mult de Dumitru Zamfira. Este un foarte bun cântăreţ şi pot spune că îl consider un model.
Ce planuri mai ai?
Vreau să particip la cât mai multe competiţii naţionale şi internaţionale pentru a căpăta cât mai multe experienţă.

ce-i place
„Excursiile cu prietenii, fotbalul şi calculatoarele, dar, din păcate, am foarte puţin timp“, spune Andrei.

ce nu-i place
Matematica şi manelele îi displac cel mai mult.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite