Peste 100 de hectare de rezervaţie, la Botoşani, pentru protejarea unui rozător considerat în trecut pacostea agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Popândăul european FOTO bio-romania.org
Popândăul european FOTO bio-romania.org

La Manoleasa, în judeţul Botoşani, se află una dintre cele mai importante rezervaţii dedicate unui rozător considerat până acum trei decenii o adevărată pacoste pentru ţărani. Este vorba despre popândăul european, o specie aflată în pericol datorită distrugerii habitatului.

Popândăul european este o specie de rozătoare care a dominat zonele de stepă ale bătrânului continent. Este singura specie a genului Spermophilus care trăieşte la vest de Marea Neagră pe un areal ce cuprindea teritoriul Ucrainei, României,Bulgariei, Serbiei, Ungariei şi Slovaciei. 

Până acum acum 30 de ani era considerat un dăunător pentru agricultură şi a fost stârpit de fermieri, fiindcă distrugea culturile. În ultimii 20 de ani, popândăul a devenit una dintre cele mai ameninţate specii de mamifere din Europa, mai ales datorită distrugerii habitatului dar şi a stârpirii excesive în zonele agricole şi de păşune. În România popândăul a dispărut deja în multe zone. Tocmai de aceea s-au luat măsuri pentru conservarea speciei. În judeţul Botoşani se află una dintre cele mai importante rezervaţii naturale dedicate protejării popândăului. Acesta se poate dezvolta în voie pe o suprafaţă uriaşă în comuna Manoleasa, judeţul Botoşani. 

Casa popândăului la Botoşani

În anul 2016, prin ordinul nr 46 al Ministrului Mediului, zona Manoleasa a fost declarată sit de importanţă comunitară, din cadrul reţelei Natura 2000, pentru protecţia popândăului european. Propriu-zis este vorba despre o suprafaţă de peste 100 de hectare în partea de nord-vest a comunei Manoleasa unde au fost identificată o populaţie de popândăi. Specia este protejată în mod strict iar uciderea acestor animale este pedepsită conform legii. 

În această zonă protejată este interzisă depozitarea deşeurilor dar şi dezvoltarea infrastructurii sau apariţia de construcţii. Populaţii de popândău mai pot fi întâlnite la Botoşani şi în comunele Albeşti, Cordăreni-Vorniceni sau Dealu Mare. Popândăul este un mamifer de talie mică, aproximativ 22 de centimetri lungime, care se adăposteşte în galerii subterane şi se hrăneşte cu părţile verzi ale plantelor, rădăcini,melci şi râme. Are o blană de culoare gălbui-cenuşie, cu bot şi urechi scurte, iar buza superioară este crestată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Imagini halucinante. Angajaţii unui spital din Iaşi au filmat un şobolan care se plimba prin salonul unui pacient VIDEO

Pârşi congelaţi, descoperiţi de poliţia italiană în timpul unui raid pentru confiscarea drogurilor. Rozătoarele sunt o delicatesă pentru mafioţii 'Ndrangheta

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite