Moldova pitorească. Nordul care trebuie descoperit de turişti. Natură, istorie, sacru, gastronomie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul de la Stanca Costeşti FOTO Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate Botosani
Lacul de la Stanca Costeşti FOTO Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate Botosani

Judeţul Botoşani este o veritabilă comoară pentru amatorii de natură sălbatică. Dealurile şi câmpiile din nord oferă un spectacol acvi-faunistic, mai ales prin cele nouă arii naturale protejate de pe teritoriul judeţului.

Din punct de vedere geografic, Botoşaniul, un judeţ care se întinde pe o suprafaţă de 4.989 de kilometri pătraţi, se află între râurile Prut şi Siret, cu un relief dominat de o zonă deluroasă care alternează cu câmpiile şi luncile râurilor.

Deşi aparent, Botoşaniul, prin relieful său, nu pare să reprezinte o atracţie turistică de top pentru împătimiţii de drumeţii, zonele sale sălbatice şi deosebit de pitoreşti pot cuceri orice turist. La toate acestea se adaugă ospitalitatea ţăranilor din comune, dar şi abundenţa de produse tradiţionale, mai ales lactate.

Cele nouă arii naturale protejate, dar şi cele 3.600 de hectare de luciu de apă, transformă dealurile din nordul extrem al Moldovei într-o destinaţie de neratat pentru pasionaţii de călătorii şi relaxare.

La pas în lumea feerică a păsărilor

Botoşaniul este fără îndoială un autentic ţinut al apelor – paradoxal, am spune, având în vedere dominaţia dealurilor asupra întregului relief. Cu toate acestea, se află pe locul doi în ţară, după Tulcea, privind suprafaţa de luciu de apă. Vorbim despre 3.600 de hectare de apă, concretizată în 148 de iazuri, dar şi marile râuri care mărginesc judeţul. Majoritatea iazurilor, mlaştinilor, dar şi luncile râurilor reprezintă un spectacol al naturii şi un paradis pentru amatorii de excursii în aer liber. În aceste zone umede şi-au făcut sălaşurile sute de specii de păsări şi animale, inclusiv din cele rare sau care pot fi întâlnite, mai ales, în Delta Dunării. 

În judeţul Botoşani sunt 6 arii speciale de protecţie acvifaunistică, parte a reţelei europene Natura 2000. Cea mai spectaculoasă este, fără îndoială, cea de la Lacul Stânca-Costeşti, numit şi „Micul Paradis“ datorită frumuseţii sale, dar şi a numeroaselor specii de păsări şi animale de apă. Lacul de la Stânca-Costeşti a fost amenajat în anii ’70, pe cursul Prutului, tocmai pentru a preveni inundaţiile catastrofale care afectau întreaga luncă a râului, până aproape de Galaţi. Lacul de acumulare de la Stânca se află pe locul doi la nivel naţional după volumul util. Datorită climatului, a abundenţei hranei, dar şi a vegetaţiei – în zona lacului de acumulare şi-au găsit sălaşul numeroase specii de păsări şi animale, în aşa fel încât lacul a devenit un soi de deltă a nordului. 

dealurile moldovei 2

Iazul Dracşani FOTO ANANP Botoşani 

O suprafaţă de aproximativ 2.192 de hectare a fost transformată în arie de protecţie specială acvafaunistică. „Reprezintă un important cartier de iernare al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut. În total au fost observate peste 15.000 de exemplare de păsări din 25 de specii, 96% dintre acestea fiind raţe“, precizează reprezentanţii Serviciului Teritorial Botoşani al ANANP. Printre speciile prezente se numără şi raţa moţată, raţa sunătoare, lebedele de iarnă dar şi de vară, lişiţele, corcodeii, egretele, cormoranii, eretele vânăt, dar şi pescăruşii. 

Relaxare prin plimbare sau pescuit

Pe lângă lacul de acumulare de la Stânca, spectaculoasă pentru turiştii pasionaţi de natură este şi zona iazurilor de pe valea Ibănesei-Başeului şi Podrigăi, declarată la rândul ei arie de protecţie acvifaunistică şi un adevărat rai pentru pasionaţii de relaxare în mijlocul naturii sălbatice.

Dintre aceste iazuri din valea Ibănesei-Başeului şi Podrigăi se remarcă în special Calul Alb şi Negrea, din zona Hudeştiului, o comună la care se ajunge pe drumul naţional ce leagă Dorohoiul de Darabani. Pe multe dintre aceste iazuri, plimbările cu barca, în mijlocul naturii, pot fi cea mai îndrăgită activitate. 

dealurile moldovei 6

Peştii din iazurile Botoşaniului FOTO ANANP Botoşani

Totodată, sunt iazuri unde se poate pescui – aşa cum arată şi specialiştii de la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Botoşani, în aceste iazuri şi râuri ale Botoşaniului există o abundenţă extraordinară de peşte. „Ca diversitate a speciilor stăm foarte bine. Începând de la caras, crap, ten, avat până la somn, şalău, ştiucă“, spune Cosmin Humelnicu, şeful AJVPS Botoşani.

În plus, plimbările cu barca prin „Micul paradis“ de la Stânca-Costeşti, un loc unde se ajunge după un drum de peste 60 de kilometri de la Botoşani, la Ştefăneşti, poate fi o experienţă de neuitat. 

Codrul, frate cu turistul

Pe lângă zonele cu lunci şi iazuri, Botoşaniul are numeroase dealuri împădurite de o frumuseţe aparte – în anumite zone sunt asemănătoare peisajelor din Austria sau Germania. Totodată, aceste locuri sunt încărcate de istorie şi de legendă.

În primul rând este vorba despre pădurile preistorice de la Stuhoasa, o regiune verde situată în localitatea Oroftiana, comuna Suharău, chiar pe malurile Prutului, unde se poate ajunge pe drumul ce leagă Dorohoiul de Darabani. Codrul de la Stuhoasa este o regiune sălbatică preistorică întinsă pe o suprafaţă de 60 de hectare, formată în mare parte din făget secular. Este o zonă puţin atinsă de mâna omului, o adevărată splendoare a naturii. Aici trăiesc mistreţi, căprioare, vulpi şi uneori lupi, veniţi de peste graniţă. Este locul ideal pentru cei care doresc să se relaxeze culegând flori sau ciuperci de pădure, în sezon. Pe viitor, în zonă se doreşte amenajarea unui traseu off-road. 

În judeţul Botoşani nu poate fi ratată nici pădurea Ciornohal, de pe teritoriul comunei Călăraşi, un codru de stejar inclus în categoria rezervaţiilor de interes naţional. Deosebită este şi rezervaţia de tisă de la Tudora, acolo unde se află şi izvoarele Bahluiului, cu o constituţie geologică aparte şi o cascadă mică. 

De o importanţă aparte sunt codrii de la Ipoteşti, în comuna Mihai Eminescu, situată la numai 15 kilometri de municipiul Botoşani. Pe lângă spectacolul naturii, oferit de pădurile din zona lacului cu nuferi, zona poate fi explorată şi din punct de vedere cultural. În sat se află Memorialul Ipoteşti, un loc dedicat operei şi memoriei poetului Mihai Eminescu. La Stânceşti, în satul vecin, pot fi vizitate uriaşele valuri de pământ care înconjurau printre cele mai mari cetăţi traco-getice din Moldova. 

Din toată această explorare a paradisurilor forestiere din judeţul Botoşani, nu pot să lipsească codrii Voronei, situaţi în imediata apropiere a localităţii Vorona, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoşani. Locul are o încărcătură aparte, dată şi de prezenţa vechilor mănăstiri Vorona şi Sihăstria Voronei. Interesant este şi faptul că un drum forestier care străbate toate aceste păduri poate ajuta turiştii cu maşini sau biciclete să se bucure de liniştea codrului. 

Pe drumurile sfinţilor şi ale tradiţiei din Moldova

Pe lângă frumuseţea naturii, dealurile Moldovei pot fi destinaţia perfectă şi pentru cei care doresc să se reculeagă sufleteşte. Mănăstirile şi bisericile medievale, renumite pentru încărcătura lor spirituală, abundă în judeţul moldav. În municipiul Botoşani şi în municipiul Dorohoi sunt două biserici ctitorite de Ştefan cel Mare. Şi tot în oraşul Botoşani sunt două superbe biserici medievale ctitorite de Elena, soţia voievodului Petru Rareş. Într-una dintre acestea, la Uspenia, a fost botezat poetul Mihai Eminescu. 

Părăsind zonele urbane, loc al vechilor târguri medievale Dorohoi şi Botoşani, cu multe clădiri de patrimoniu, cei care caută calea credinţei se pot aventura în codrii Voronei, la mănăstirile Vorona şi Sihăstria Voronei. Cea din urmă adăposteşte moaştele Sfântului Onufrie, un pustnic rus care a trăit şi se presupune că a făcut minuni acum trei secole. Se spune că racla şi mărul din curtea mănăstirii, unde a fost iniţial înmormântat, sunt de asemenea făcătoare de minuni. Pe drumul forestier care leagă Vorona de Sihăstria Voronei, pe culmea dealului, cotind pe un drum semnalizat cu indicator, la dreapta, se poate ajunge la o formaţiune calcaroasă foarte interesantă, unde se află peştera în care a trăit ca pustnic Sfântul Onufrie. 

dealurile moldovei 4

Pădurea Zamostea FOTO ANANP Botoşani

De cealaltă parte a judeţului, în comuna Păltiniş, la 70 de kilometri de municipiul Botoşani şi dincolo de oraşul Darabani, se află locurile natale şi o casă memorială dedicată unuia dintre cei mai recenţi sfinţi din istoria contemporană a României. Este vorba despre Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Născut pe malurile Prutului, la Păltiniş, Sfântul Ioan Iacob a trăit ca pustnic în pustiurile de la Hozeva, în zona deşerturilor palestiniene. Casa memorială, dar şi biserica din apropiere sunt dedicate acestuia şi conţin obiecte care aduc aminte sau care i-au aparţinut sfântului. 

În chiliile sfinţilor

O altă destinaţie de pus pe harta spirituală a Moldovei este mănăstirea de la Cozancea, situată în codrii din apropierea Suliţei, o comună aflată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Botoşani. Mănăstirea are o istorie de peste 300 de ani şi este un loc cu semnificaţie spirituală aparte. Aici au trăit o bună parte din viaţa lor monastică doi dintre cei mai importanţi duhovnici contemporani, propuşi recent pentru sanctificare: Ilie Cleopa şi Paisie Olaru. 

dealurile moldovei 7

Peştera Sfântului Onufrie FOTO Cosmin Zamfirache

Din punct de vedere patrimonial şi spiritual, o altă destinaţie de neratat la Botoşani este cu siguranţă mănăstirea de la Coşula, o adevărată bijuterie a artei medievale bisericeşti – aici găsim, după cum îi spune şi numele, celebrul galben de Coşula. Construită de vistiernicul Mateiaş, mâna dreaptă a voievodului Petru Rareş, în secolul al XVI-lea, acest lăcaş a devenit unul dintre cele mai puternice centre culturale şi ecleziastice din nordul Moldovei în perioada Evului Mediu. 

Din cuptor sau din butoi

Călătoriile pe stomacul gol cu siguranţă nu sunt o plăcere. Dealurile Moldovei sunt ofertante din punct de vedere al preparatelor tradiţionale. Pe tot teritoriul judeţului pot fi găsite celebrele sarmale moldoveneşti, fie de frupt, fie de post. 

La Ibăneşti, în apropiere de Dorohoi, pot fi găsite reţete vechi cu sarmalele făcute cu crupe în loc de orez şi bine făcute la rolă, în cuptor. 

În zona Săveniului se face celebrul caşcaval, dar şi lactate realizate din laptele vacilor hrănite pe Valea Başeului. 

Zona Copălăului este o adevărată patrie a usturoiului, un soi unic în ţară, iar la Flămânzi găsim unul dintre cele mai importante bazine legumicole, cu trufandale de cea mai bună calitate. 

La Botoşani nu trebuie ratate mezelurile lipoveneşti sau bunătăţile din carne ale producătorilor tradiţionali, în special cele din carne de oaie. 

Botoşaniul este, de asemenea, o patrie a brânzei de oaie, făcută din lapte de karakul. Bucatele pot fi „spălate“ cu vinuri din Botoşani, în special cu renumitele vinuri din zona Frumuşica, din arealul viticol al Cotnariului, dar şi renumitul vin negru de tip „Malaga“ din zona Mihălăşeniului. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cele mai frumoase cascade naturale din Munţii Vrancei. Ce poveşti şi legende s-au ţesut în jurul lor

Povestea stejarilor uriaşi care trăiesc de pe vremea lui Ştefan cel Mare. De ce i-a plantat marele voievod

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite