Cele mai stupide războaie din istoria omenirii. Conflictul izbucnit pe teritoriul României din cauza unui cazan de ţuică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostaşi în război FOTO Adevărul
Ostaşi în război FOTO Adevărul

Războiaele sunt cele mai serioase şi sângeroase aspecte din istoria umanităţii. De-a lungul timpului au existat conflicte atât de stupide, încât în ciuda pierderii de vieţi omeneşti puţini se pot abţine să nu schiţeze măcar un zâmbet. Sunt războaie pornite de la motive incredibile, precum porci, câini sau un cazan cu ţuică găsit întâmplător.

Din zorii săi, omenirea s-a luptat pentru resurse, teritoriu, supravieţuire. Dintotdeauna societatea umană a rezervat un loc aparte clasei războinicilor. Milenii, războinicii au dominat comunităţile, de la simple aşezări săteşti şi până la imperii. Multe războaie au fost pornite din motive cât se poate de serioase, având la bază pretenţii teritoriale sau supravieţuirea. 

Au existat în schimb şi conflicte unde au fost irosite vieţi pentru motive cu adevărat stupide. Sau mai bine zis, au fost războaie purtate pentru motive atât de caraghioase, încât cu greu îşi poate cineva imagina că au existat cu adevărat. Cu toate acestea, în istoria umanităţii oamenii în toată firea s-au războit şi au murit pentru un porc, un câine fugit de acasă şi chiar pentru un cazan de ţuică. 

Război pornit din cauza unui porc mort

În luna iunie a anului 1859 între Imperiul Britanic şi Statele Unite izbucnea un conflict militar. Nu era ceva neobişnuit având în vedere istoricul legăturilor dintre cele două naţiuni. Ceea ce a şocat însă la acest război a fost motivul deosebit de stupid al escaladării ostilităţilor. Pe scurt, atât Statele Unite cât şi Marea Britanie, care controla Canada, au stabilit graniţa prin Tratatul Oregon în anul 1846. Singurul subiect de dispută tacită rămăsese insula San Juan, important punct strategic pentru ambele naţiuni.  Fără să fie reglementată oficial situaţia atât americani cât şi britanici s-au stabilit pe San Juan, împărţind teritoriul. Cele două naţiuni s-au împăcat cu această realitate şi a fost evitat un conflict. Totul până când un porc a murit pe San Juan. Pare greu de crezut, dar moartea porcului a reprezentat un bun motiv de război între englezi şi americani. 

Evident, nu moartea în sine, ci cauzele ei. Ca să fim mai clari, porcul aparţinea unui britanic şi a fost împuşcat de un colonist american, fiindcă îi mânca cartofi. Porcul fiind proprietatea unui cetăţean britanic era considerat şi el bun englezesc. Prin împuşcarea porcului de către colonistul american Lyman Cutlar, cultivator de cartofi, s-a considerat că Statele Unite au atentat la bunurile Imperiului Britanic. Conflictul a izbucnit pe insulă, coloniştii britanici şi americani grupându-se şi acuzându-se reciproc. Americanii au trimis imediat un contingent comandat de căpitanul George Pickett. De cealaltă parte britanicii au reacţionat. Au trimis o întragă flotă de nave de război. În total erau implicate trei nave de război şi peste 2600 de soldaţi. 

Amiralul britanic Robert L. Bayens, comandantul-şef al marinei britanice din Pacific a primit ordin de la guvernatorul James Douglas să atace trupele americane de pe Insula San Juan. Americanii deşi depăşiţi numeric erau şi ei pregătiţi să înceapă ostilităţile. Totul de la un porc. În ultima clipă situaţia a fost salvată de amiralul Bayens care a refuzat să execute ordinul spunând că nu va implica celor două mari naţiuni într-un război din cauza unui porc. În cele din urmă oficialităţile americane şi britanice s-au înţeles. San Juan a ajuns în proprietatea Statelor Unite, câteva decenii mai târziu.  Conflictul a rămas cunoscut în istorie drept ”Războiul porcului”, iar singura victimă a fost porcul omorât de fermierul american. 

Peste 200 de morţi din cauza unui câine

Unul dintre cele mai ciudate conflicte ale secolului XX a avut loc între Bulgaria şi Grecia. De altfel relaţiile dintre cele două state erau încordate încă din 1910, cele două state disputându-şi Macedonia. Aceste dispute au dus la un adevărat război de guerrilă între cele două armate în perioada 1904-1908, culminând cu cele două Războaie Balcanice şi mai apoi cu Primul Război Mondial. În urma acestor războaie, cea mai mare parte a Macedoniei a intrat în stăpânirea Greciei, inclusiv Vestul Traciei, prin Tratatul de la Neuilly. Evident, Bulgaria nu s-a împăcat cu această situaţie. Oraşul Petrich era centrul administrativ al regiunii al teritoriilor deţinute de Bulgaria în Macedonia. În zona acestui oraş a avut loc în anulş 1925 aşa numitul incident de la Petrich, un conflict armat care va ajunge să fie arbitrat pe plan internaţional de Marile Puteri.

 Culmea, motivul izbucnirii acestui conflict este fuga unui câine din lanţ. Mai precis, în octombrie 1925, câinele unui soldat grec scapă din lanţ şi fuge peste graniţă în teritoriul bulgăresc. Soldatul nu-şi dă seama şi fuge după câine. Bulgarii au deschis focul. Grecii la rândul lor l-au interpretat drept semn de atac. Trupele greceşti au invadat imediat Bulgaria şi au ocupat câteva sate. Bulgarii spun că au fost ucişi peste 50 de civili în aceste sate atacate de armata grecească. Armata bulgară a reacţionat şi au avut loc schimburi de focuri. În cadrul acestora, susţin aceeaşi bulgari, au fost omorâţi peste 120 de soldaţi greci. De altfel grecii se pregăteau să asedieze Petrich. În acel moment a intervenit Liga Naţiunilor şi a condamnat atacul grecesc. O comisie internaţională a moderat conflictul şi s-a ajuns la concluzia că totul a pornit de la un motiv stupid şi de la o neînţelegere. 

Cazanul de ţuică şi o bătălie pe cinste

Una dintre cele mai stupide bătălii din istorie ar fi avut loc, arată o serie de surse, pe teritoriul de astăzi al României. Mai precis, la Caransebeş. Autorul german A. J. Gross-Hoffinger, în lucrarea ”Geschichte Josephs des Zweiten”, scria că incidentul a avut loc în anul 1788 la Caransebeş, pe atunci aflat în stăpânirea Imperiului Austriac. Austriecii se războaiu cu otomanii pentru controlul Dunării, iar peste 100.000 de soldaţi au fost trimişi contra osmanlâilor. Aceştia şi-au făcut tabăra la Caransebeş şi cum era obiceiul au trimis o trupă de cavalerie uşoară pentru a cerceta terenul şi eventual pentru a depista iscoade otomane. Cavaleriştii au dat însă peste o tabără de ţigani care vindeau ţuică făcută la cazan. Fără să stea prea mult pe gânduri, arată aceeaşi sursă germană, austriecii au cumpărat ţuica şi au adus-o în tabără. S-au îmbătat bine şi au refuzat să împartă băutura cu infanteriştii dornici de o duşcă. Ameţiţi bine, cavaleriştii au început să se fortifice în joacă apărându-se de infanteriştii care doreau să le ia din băutură. La un moment lucrurile au degenerat şi s-au tras câteva focuri de armă. O parte a trupelor au crezut că sunt atacaţi de turci şi a început haosul. 

Un strigăt din mulţime care anunţa că vin turcii a complicat şi mai mult lucrurile. Efectiv soldaţii au tras unii în alţii într-o stare generalizată de panică. Abia au fost potoliţi de comandanţi. În urma acestui episod ruşinos, se spune că armata austriacă a pierdut nu mai puţin de 10.000 de soldaţi care s-au împuşcat între ei toată noaptea. Armata austriacă s-a retras iar după numai două zile, otomanii care avansau au ocupat cu uşurinţă Caransebeşul. Unii istorici spun că această poveste este o legendă, mai ales că până în 1831 incidentul nu a fost făcut public.  Alţii, în schimb, o consideră cât se poate de reală mai ales că a fost pomenită în câteva rânduri de diverşi autori la începutul secolului al XIX lea. 

Vă mai recomandăm:

Două personalităţi ale istoriei, rude şi eroi. Ce rol au jucat în Primului Război Mondial

Povestea curajosului aviator român supranumit „omul torţă“. Cum a doborât într-o singură zi două bombardiere

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite